close
Trojsedačka Chesterfield Vintage II

Koža Versus Koženka – Aké sú rozdiely medzi nimi?

Po príchode z práce domov, má väčšina ľudí chuť chvíľu relaxovať a obľúbené miesto ich najčastejšie čaká na pohovke. Práve na tomto kuse nábytku trávime doma väčšinu svojho času.

A čo Vaša pohovka? Je ešte pohodlná, alebo si v poslednej dobe čoraz častejšie všímate, že sa rokmi opotrebovala a potrebujete ju vymeniť za novú. Pokiaľ ide o pohodlie a estetiku priestoru, výber správnej pohovky je prvoradý, no pri jej výbere nie je vždy jednoduché rozhodnúť sa z akého má byť materiálu. Je veľa vecí, ktoré by sme pred kúpou novej pohovky mali zvážiť. Trvanlivosť, jednoduchosť čistenia, farba a obavy o životné prostredie môžu zohrávať úlohu pri rozhodovaní o tom, z akého materiálu bude Vaša nová pohovka vyrobená.

Luxusné kreslo Chesterfield II biele
Luxusné kreslo Chesterfield II biele

Koža a koženka sú dva z najbežnejších materiálov, ktoré sa používajú pri výrobe rôznych typov nábytku. Jedálenské stoličky, príležitostné stoličky, barové stoličky, pohovky, kancelárske stoličky – často sa vyrábajú s kožou alebo koženkou podľa priorít a potrieb zákazníka. Vyzerajú podobne – takže aké sú rozdiely medzi kožou a koženkou? 

Koženka

Koženka je syntetický materiál, ktorý bol navrhnutý špeciálne na napodobnenie kože. Je tiež známa ako falošná koža alebo syntetická koža, aj keď v nábytkárskom priemysle je koženka najbežnejším názvom. Je zvyčajne vyrobená z prírodných alebo syntetických vlákien potiahnutých PVC alebo polyuretánom a neobsahuje žiadne živočíšne vedľajšie produkty, na rozdiel od skutočnej kože, ktorá je vyrobená zo zvieracej kože ošetrenej chemikáliami. Je cenovo dostupná, ľahko sa čistí a je pružnejšia ako koža.

 

Luxusné kreslo "OFFICIO" ponúka bezkonkurenčný elegantný dizajn. Kreslo má chrómovaný rám, komfortné polstrovanie z látky, ktoré je robustné a odolné a pritom dodáva stoličke elegantný vzhľad. Či už ho umiestnite doma k jedálenskému stolu alebo do pracovne či do konferenčnej miestnosti, premení každú izbu na niečo špeciálne.
Kreslo OFFICIO
Stolička svojim dizajnom upúta nielen vašu pozornosť, ale presvedčí vysokou kvalitou a výnimočným dizajnom. Stolička sa svojim kvalitným oceľovým rámom a štýlovým šitím sedadla stáva skutočnou návrhárskou klasikou. Táto stolička sa hodí do každej domácnosti, nadčasový dizajn vás nesklame.
Barová kožená stolička Cowboy hnedá

Koža

Nie je nič lepšie ako na konci dňa sadnúť do svojho najobľúbenejšieho koženého kresla a dopriať si potrebný odpočinok. Vlastniť kožený nábytok je radosť, pretože je pohodlný, atraktívny a aj dlhotrvajúci. Ale iba ak sa o to postaráte! Ak už máte kožený nábytok alebo si ho ešte len chcete kúpiť,  je dôležité vedieť, ako ho udržiavať. Rovnako ako u každého čalúneného nábytku, koža vyžaduje pozornosť a starostlivosť. Rovnakým spôsobom, ako utrieť kuchynský stôl a urobiť si posteľ, čistenie nábytku by malo byť pre Vás rituálom. Koža je porézna, čo znamená, že je potrebné venovať mimoriadnu pozornosť tomu, aby sa zabránilo prenikaniu kvapalín, nečistôt a olejov.

 

Kožené kreslo Sophie s podnožkou, sivé
Kožené kreslo Sophie s podnožkou, sivé

Chránená a nechránená koža

Relax s vyloženými nohami na stole je príjemnou súčasťou nášho života. Oddych je niečo, čo potrebujeme všetci a dôležité je nielen to ako sa nám sedí ale aj to ako nábytok vyzerá. Existuje niekoľko rôznych kategórií kože, ale zjednodušene môžeme kožu rozdeliť na chránenú alebo nechránenú. Nezabezpečená koža, inak známa ako anilín, nemá povlak a na dotyk je veľmi jemná. Avšak je ťažšie sa o ňu starať a nie je tak odolná ako chránená koža. Chránená koža je ošetrená povlakom, ktorý ju chráni pred vonkajším poškodením. Chránené kože môžete čistiť jemným čistiacim prostriedkom, ale najskôr je potrebné si prečítať inštrukcie, ktoré sa dodávajú s koženým nábytkom. Ak sa rozhodnete na čistenie použiť niečo iné ako navlhčenú tkaninu, vyskúšajte to najprv na nenápadnom mieste.

Písací stôl Rose dub 120 cm
Písací stôl Rose dub 120 cm

Hlavným rozdielom medzi kožou a koženkou je cena. Koža je výrazne drahšia ako koženka, je tiež odolnejšia a vyžaduje dôkladnejšiu údržbu. Koža môže ľahko absorbovať škvrny a pachy a je ťažké ju čistiť. Koženka je menej pórovitá ako koža, a preto je vodotesná a ľahko sa čistí, zvyčajne vlhkou handričkou. Koža je veľmi odolná. Pri dôkladnej starostlivosti a údržbe môže vydržať neobmedzene dlho vo veľmi dobrom stave. Naše skúsenosti s koženkou hovoria, že ak sa budete o sedačku správne starať a vhodne ju ošetrovať, tiež vám vydrží veľmi dlho.

Je čistenie kože jednoduché? Koža, keďže je to porézny materiál, dobre dýcha a môže byť pohodlnejšia v horúcom počasí, pričom koženka v horúcom počasí môže spôsobiť potenie. Koža je veľmi trvanlivá, ale môže vyblednúť, ak je vystavená slnečnému žiareniu a preto si vyžaduje starostlivosť, ktorá zabráni starnutiu. Používaním sa koža poddá a zmäkne. Koženka používaním nevybledne, avšak časom horná vrstva môže prasknúť.

Táto exkluzívna kancelárska stolička "Boss" s opierkami v chróme vyzerá nielen elegantne, ale je takisto veľmi pohodlná a komfortná. Stolička je čalúnená čiernou syntetickou kožou. Stolička je výškovo nastaviteľná a na kolieskach. Vďaka modernému vzhľadu sa hodí nielen do kancelárie, ale aj do domácnosti. kov / syntetická koža / 100 % polyuretán
Kancelárska stolička Boss čierna

Čo je pre Vás správne?

Výber medzi kožou a koženkou do značnej miery závisí od Vášho životného štýlu. Keďže koža je priedušnejšia, ak žijete alebo pracujete v teplom prostredí, často je to lepšia voľba. Ak sa váš nábytok používa často,  ako v hale alebo v zasadacej miestnosti, koža starnutím bude vyzerať krajšie. Koženka sa síce kvalitou tej prírodnej nevyrovná, ale je lacnejšia. Koženka je tiež kvalitný materiál, ktorý vynikne tak ako v business priestoroch, tak aj v teplých a harmonických obývačkách. Ak hľadáte nábytok pre Váš dom a máte malé deti, ľahké čistenie koženky pomôže Vášmu nábytku vyzerať dlhodobo dobre.

S výberom materiálu a vhodnosťou použitia Vám radi pomôžeme. Napíšte nám!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi ?

Tags : designkožakožené kreslákožené sedačkykoženkanábytok z kožepohodlné sedacie súpravy
Miroslava Sabolová

The author Miroslava Sabolová

Leave a Response