close
DesignSpálne

Psychológia farieb v spálni. Teplé, alebo studené farby?

Luxusná spálňa

Voľba správneho odtieňa nábytku nielen do vašej spálne je takmer najdôležitejším krokom. Tie správne farby dokážu vytvoriť relaxačné a intímne prostredie, zatiaľ čo tie nesprávne sa môžu postarať o bezsenné noci a nedostatok odpočinku. Okrem toho, výber farieb odráža váš osobný štýl. Aj keď pri farbách na steny je výber zúžený len na upokojujúce farby, posteľ, skriňu a koberce môžte zladiť zo zvyškom domu…

Teplé a studené farby v spálni

Hlavné rozhodnutie spočíva v tom, či si vyberiete teplé alebo studené farby. Oboje môžte efektívne využiť, no každá z nich má z psychologického hľadiska svoje výhody aj nevýhody.

Teplejšie tóny miestnosť zútulňujú a taktiež vyvolávajú pocit bezpečia a pohody. Okrem toho, teplejšie tóny sú zmyselnejšie, takže sú ideálne do partnerskej spálne. Vhodné farby sú: červená, hnedá, svetlo-oranžová, no dokonca aj niektoré odtiene bielej a čiernej. Všetky tieto farby sú ľahko dostupné aj vďaka tomu, že teplé odtiene sa často používajú ako náter na drevo. Vo všeobecnosti platí, že jemnejšie a svetlejšie odtiene sú do spálne vhodnejšie – príliš jasné farby môžu mať opačný efekt, pretože pôsobia príliš povzbudzujúco. Siahnite radšej po zemito hnedej a červenej, než po príliš sýtych farbách ale volťe radšej modernejší štýl nábytku. Samozrejme, že pre tých, ktorí sa snažia docieliť určitý efekt – a tých, ktorí nemajú problém so spánkom je jasno červená najideálnejšou voľbou.

Chladnejšie farby ako modrá, fialová a zelená majú upokojujúci účinok, pôsobia antistresovo a pokojne. Modrá vás dokáže upokojiť po náročnom dni v práci. Vo všeobecnosti platí, že zelená by sa v spálni mala používať iba na vytvorenie farebného akcentu a nie ako hlavný odtieň – existujú však aj výnimky. Na rozdiel od teplých odtieňov, pri studených odtieňoch sú lepšie sýte, ale tmavšie farby – príliš svetlé farby pôsobia chladno a neosobne. Môžete využit aj moderné interiérové tapety. Najideálnejšia je tmavo modrá pripominajúca večernú oblohu a ostatné farby, ktoré k tomuto efektu prispievajú.

Moderna spalna farby v spalni
Moderný jednoduchý štýl – za pomoci farebnej kombinácie

Prečo neponechať bielu?

Aj čisto biela spálňa je jednou z možností, avšak vo všeobecnosti biela pôsobí príliš chladno. Pokiaľ biela nie je skombinovaná s teplejšími a sýtejšími farbami, pôsobí impozantne. Ak chcete použiť bielu ako hlavnú farbu, zdôraznite ju čiernym rámikom, vankúšmi alebo nábytkom modrej, zelenej alebo červenej farby. Avšak túto variantu odporúčame najmenej – vyskúšajte iné ako biele odtieňe, budete sa doslova cítiť lepšie každou chíľkou strávenou vo vašej modernej posteli…

V prípade, ak sa chcete aj tak držať bielych farieb – trh ponúka mnoho možností ako si zariadiť modernú spálňu vo vysokolesklom prevedení s nádychom luxusu. Rozdiel oproti „obyčajnej“ matnej bielej je priepastný.

moderna spalna farby v spalni
Spálňa v bielej? Voľte vysoký lesk!

 

Výber farebnej škály je v tomto prípade kľúčový. Moderný nábytok je k dispozícii v rôznych farbách a štýloch, takže môžte všetko ľahko zladiť a pridať farby v spálni. Stačí si len vybrať skupinu odtieňov, vhodné akcenty, nábytok a môžte začať.

taliansky nabytok farby v spalni
Talianska luxusná posteľ

 

Aký štýl použiť v malom priestore?  Prezradíme Vám, ako využiť malý priestor. 

Miroslava Sabolová

The author Miroslava Sabolová

Leave a Response