close
DesignSpálne

Ako opticky zväčšiť miestnosť? Stačí pár maličkostí!

NOVA_DKAN_40X120

Stačí pár maličkostí a Vaša izba bude pôsobiť opticky oveľa viac rozmernejšie!

Ak máte izbu v paneláku alebo v malom domčeku, často máte pocit, že je príliš malá. No stačí iba zopár trikov a viete váš priestor opticky zväčšiť. Nejedná sa len o klamlivú predstavu pre oči. V skutočnosti ide o niekoľko jednoduchých rád, ktoré vašu izbu zväčšia. Ak teda bývate v škatuli od topánok, určite sa vyhýbajte obrovským neohrabaným kusom nábytku, čalúneným posteľným rámom a montovaným súpravám nábytku do spálne. Toto sú najväčšie chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri zariaďovaní izieb. No základné pravidlo je pomerne úplne jednoduché. Stačí si priestor vopred premyslieť, nábytok zorganizovať a vyhýbať sa prílišnej prezdobenosti.

Viacúčelový pán

Porozmýšľajte nad nábytkom, ktorý by okrem základných vlastností poskytoval aj ďalšie dodatočné funkcie – napríklad viacúčelové miesta v skrytom úložnom priestore. Čo poviete na drevený posteľný rám so vstavanými policami v zadnom čele postele? Úžasné! Alebo navrhnúť drevené škatule či zásuvky pod posteľou ako úložný priestor na oblečenie, topánky alebo posteľnú bielizeň. To znie tiež dobre. Takýmto spôsobom využijete každý centimeter vášho pôdorysu miestnosti, jednoduchý trik ako opticky zväčšiť izbu.

Myslite aj na iné miesta, nielen tam, kde práve spíte

Nemáte priestor na spanie? Nepodľahnite túžbe len tak kdesi „vtesnať sa“. Namiesto toho skúste vstavanú policu do steny, stoličku alebo malé drevené kreslo, ktoré vám zároveň poslúžia aj ako stojan na nočnú lampu alebo budík. Kto tvrdí, že musíte mať lavičku pri nohách svojej postele? Áno, ide o krásny konečný efekt, ale vo viacerých prípadoch sa lavice stávajú odkladacím priestorom pre vaše oblečenie a iné zbytočnosti, čo budí dojem neporiadku. Preto si takýto kus nábytku určite odoprite a aj iné kusy, ktoré naozaj nepotrebujete na sedenie. Môžete čítať aj v posteli a ráno si určite nájdete aj iné miesto na sedenie, kde si obujete svoje topánky…

Dizajnové kreslo Itzel
Dizajnové kreslo Itzel

Nezrezávajte rohy

Pracujte spolu s vašou architektúrou, nie proti architektúre. Vyberajte si kúsky nábytku, ktoré budú dokonale ladiť s tajuplnými stropnými líniami alebo s výklenkom, v ktorom ste si nariasili závesy či vytvorili elegantný kútik.

Vymaľujte si steny na bielo

Keď sa povie biela, každý si predstaví svetlo a čistotu. Táto reflexná vlastnosť bielej farby vizuálne váš priestor zväčší a vyženie z neho chaos a neporiadok. Aj z toho dôvodu sa hotelieri vo svojich hoteloch tak veľmi zameriavajú na všade prítomnú bielu – je čistá, vzdušná a pôsobí pokojne a elegantne. Nehovoriac o tom, že ak si k nej skombinujete drevený nábytok alebo dokonca aj drevenú podlahu, konečný efekt bude pôsobiť naozaj štýlovo.

Dizajnová zásuvková skrinka Sweden
Dizajnová zásuvková skrinka Sweden

Nechajte miestnosť opticky zrkadliť

Ak mate vo vašej izbe stále nejaký pocit nedokonalosti, pridajte si do nej pár zrkadiel. Či už ide o zrkadlo namontované na stenu, nad zadným čelom vašej postele alebo oproti oknu, zrkadlá určite nie sú nikdy zlý nápad. Sofistikovane rozmýšľajte ako zdvojnásobiť prirodzené svetlo, aby ste tak mohli váš priestor opticky zväčšiť.

Nástenné zrkadlo Guadalupe, strieborné
Nástenné zrkadlo Guadalupe, strieborné

Dúfam, že vás už omrzela predstava, ako si svoju malú spálňu zariaďujete zbytočnosťami, nepraktickým nábytkom a vizuálne ťažkými doplnkami. Problémom je to, že veľa ľudí o svojich miestnostiach vôbec neuvažuje, len nasadne do auta a rozhoduje sa priamo v obchode s nábytkom. Ak začnete naozaj priamo vo svojej izbe uvažovať o ideálnych kúskoch pre váš priestor, už môžete začať aj odpočívať. Vždy myslite na to, že menej je niekedy viac a svetlo, ktorým presvetlíte svoju izbu sa vám odvďačí pocitom, že vaša izba je naozaj väčšia a zároveň nestráca na útulnosti.

Vieme čo Vám pomôže zlepšiť zdravie aj náladu! Kvalitné kancelárske kreslo! Prečítajte si, ako si vybrať  kvalitné a štýlové kancelárske kreslo, ktoré zlepší kvalitu.

 

Tags : optická ilúzia
Miroslava Sabolová

The author Miroslava Sabolová

Leave a Response