close
DesignObývačky

6 kreatívnych tipov, ako ma vyzerať moderná obývačka

Luxusna obyvacka

Prezradíme vám tajomstvo: Bytoví dizajnéri nevlastnia žiadnu tajnú knihu pravidiel a postupov, vďaka ktorej dovedú každý priestor do estetickej dokonalosti. Tí najlepší z najlepších sú od prírody tvoriví. Radi si predstavujú, snívajú a počúvajú svoju intuíciu. Bývajú nepredvídateľní, kreatívni a ľudia ich prácu milujú. Pravda všetci majú zopár overených trikov, ktoré sa im pri dizajnovaní interiérov opakovane vyplácajú. Niektoré z nich sme pre vás zozbierali. Nechajte sa nimi inšpirovať pri zariaďovaní a vaša obývačka sa tak stane najobľúbenejšou miestnosťou v dome.

1. Farbami steny finišujte

Majitelia domov a bytov bežne vyberajú farby stien pred nasťahovaním nábytku. Má to svoju logiku. Moderná obývačka sa zariadi novým luxusným nábytkom až po vymaľovaní. Podľa dizajnérov to však nie je najšťastnejšie riešenie. Finálnu úpravu stien odporúčajú voliť až na záver. Nábytok totiž zmení nielen farebnú a dizajnovú perspektívu miestnosti, ale aj svetelné podmienky. Odtieň, ktorý vyzeral perfektne v prázdnej izbe, nemusí po nasťahovaní zahrať úplne ideálne. Ak chcete nájsť farbu, ktorá najlepšie ladí s čalúnením, dekoráciami alebo kobercom, voľte farebnú úpravu stien ako posledný bod zariaďovania.

2. Dajte šancu priestoru

Ponuka krásneho, luxusného nábytku je široká, ale s jeho štylizáciou v priestore by ste to nemali preháňať. Odolajte preplnenosti a dajte svojej obývačke šancu dýchať. Láskavým bývaním sa dnes rozumie ľahkosť a voľnosť priestoru. Moderná obývačka by nemala byť preplnená množstvom nábytku. Voľte striedmosť a kvalitu. Uprednostňujte menšie kusy nábytku pred veľkými zostavami alebo štýlovo kontrastujte. Malý luxusný stolík umiestnený medzi dvomi mohutnými kreslami s vysokým operadlom môže v priestore naozaj vyniknúť bez toho, aby zabral veľa miesta.

3. Vešajte obrazy a zrkadlá v správnej výške

V galériách a múzeách visia umelecké diela tak, že ich stredová os sa nachádza približne 1,5m nad podlahou. Táto výška sa považuje za priemerné zorné pole človeka. V modernom priestore by ste sa mali riadiť rovnakým pravidlom. Najmä miestnosti s vysokými stropmi lákajú k posúvaniu nástenných dekorácií vyššie. Podľa dizajnérov je to však jedna zo zásadných chýb štylizovania priestoru. To by totiž malo odrážať predovšetkým potreby ľudí nie miestnosti.

4. Teplá obývačka vďaka kobercom 

Moderná obývačka získa vďaka kobercom istý pocit tepla a mäkkosti. Ich výber a umiestnenie si však vyžaduje oveľa viac ako len nájdenie vhodnej farby a vzoru. Čo je mimochodom tiež veľmi dôležité. My by sme však chceli poukázať na súhru koberca, priestoru a nábytku. Koberec môžete do svojej modernej obývačky vsadiť niekoľkými spôsobmi. Po prvé, všetky ústredné časti nábytku budú mať všetky nohy na koberci. Táto perspektíva vytvára dojem luxusu a je vhodná najmä do väčších priestorov. V malých obývačkách je naopak efektívnejšie umiestnenie koberca mimo nábytku, to znamená ani jedna noha nábytku nie je na koberci. Pocit otvorenosti a dobre definovaného priestoru dosiahnete vtedy, ak na koberci ponecháte len predné nohy nábytku. Vznikne tak vzácny dojem prepojenia.

5. Obývačka ako ohnisko priestoru

Zariaďovanie nie je len bezhlavé ukladanie nábytku do miestnosti. Vyberte si hviezdu svojej obývačky a urobte z nej ohnisko. Celý priestor tým ukotvíte a ostatný nábytok dostane druhotnú úlohu. Ústredný bod by mal sám o sebe strhávať pozornosť. Môže to byť kreatívne umelecké dielo na stene, luxusný konferenčný stolík alebo výrazné svietidlo či kozub. Pre predstavu, funkciu dizajnového ohniska obývačky výborne splní konferenčný stolík z masívu Island, ktorý navyše výborne zapadne do každého moderného interiéru. Ohnisko obývačky môže tvoriť aj jedinečná kompozícia viacerých kusov nábytku. Dôležité je, aby boli zjednotené.

konferencny stolik vaša obývačka ožije
Kus masívu. do luxusnej obývačky ako stvorený!

 

6. Buďte odvážni

Osobnosť je to, čo robí priestor veľkým. Vytvorte si svoju vlastnú predstavu modernej obývačky a bavte sa. Čím viac času venujete hre s prvkami a priestorom, tým lepšie výsledky dosiahnete. Nebojte sa do svojej obývačky vniesť trochu drámy začlenením neočakávaných prvkov, farebných kombinácií či priestorových kompozícií. Choďte vlastnou osobnou cestou a voľte súkromné pohodlie a vlastný vkus pred pravidlami a zásadami.

Čo je lepšie, ako mať doma obývačku zariadenú nábytkom z pravého poctivého dreva, ktoré vydrží dlhé roky a zvládne aj tie najnáročnejšie oslavy a návštevy? Vôňa poctivého dreva, masívne krásne tvary a nadčasový minimalizmus a jednoduchosť. Inšpirujte sa ako zakomponovať do obývačky prírodné materiály.