close

Kuchyňa

KuchyňaObývačky

Obývačka s kuchyňou? Zaujímavé kombinácie nábytku pre dokonalú harmóniu.

bailey-alexander-PE4pFgcYzoQ-unsplash

Prepojenie kuchyne s obývačkou je nielen praktické, ale aj moderné. Prináša zaujímavý priestor, v ktorom dokážete spraviť so štýlovou kombináciou nábytku divy.

Spojením dvoch najobľúbenejších miestností dostanete funkčný, presvetlený a opticky väčší priestor. Ako to však celé zladiť a jemne oddeliť? Hlavné je, aby to celé harmonicky ladilo. Kombinácia štýlov je povolená, avšak s mierou. Zvoľte si jeden koncept, ktorým docielite útulný vzhľad. Pomôcť vám pritom môže sedacia súprava v tvare L.

Veľká sedacia súprava v tvare L

Rohová sedačka dokáže spraviť jemnú bariéru medzi kuchyňou a obývačkou, umiestniť ju však môžete aj do nevyužitého kúta. Ponúka to najväčšie pohodlie s dostatkom miesta na leňošenie, rodinné večery, stretnutia s priateľmi alebo detské hry.

Veľkou výhodou sedacích súprav v tvare L je, že zapadnú do malého aj väčšieho interiéru. Vyberať môžete z čalúnených alebo kožených sedačiek s drevenými či kovovými nôžkami.

béžová rozkladacia sedačka
Zaujala vás KRÉMOVÁ ROZKLADACIA SEDAČKA NATASHIA?

Či už máte svoju domácnosť zariadenú moderne, v štýle boho, vintage, retro, rustikálnom alebo industriálnom, nebojte sa odvážnych farieb. Ak potrebujete svoju obývaciu izbu z času na čas premeniť na hosťovskú, rozkladacia sedacia súprava v tvare L bude ideálna na prespatie.

Neprehliadnuteľný TV stolík

Ako zladiť spoločný interiér obývačky a kuchyne k dokonalosti? Jedine s TV stolíkom, ktorý bude pútačom s dostatkom odkladacieho priestoru. Buďte odvážni a nebojte sa siahnuť po výraznom čiernom alebo bielom odtieni na štýl vitríny.  Obľúbené sú aj dômyselne navrhnuté TV stolíky s uzatvorenými zásuvkami, ktoré prinášajú dostatok úložného priestoru pre rôzne ovládače, káble, hracie konzoly a podobne.

čierny mramorový tv stolík
Páči sa vám MRAMOROVÝ TV STOLÍK OLIVERA?

Dopriať si môžete aj vrchol dizajnu v podobe prírodného materiálu a dreveného TV stolíka. Okrem dreva sa zamerajte aj na kov, prípadne kombináciu oboch.

Unikátne sú aj drevené TV stolíky, ktoré sú súčasťou zostavy. Moderný a vzrušujúci dizajn dreva prináša bezpečný povrch na odkladanie kníh, fotografií alebo kvetov.

Nezabúdajte ani na doplnky a dekorácie, ktoré dodajú každej miestnosti konečný vzhľad.

Stále váhate či si zaobstarať sedačku v tvare L alebo klasickú? Choďte jednoznačne do väčšej, ktorej pohodlnosť si obľúbite.

continue reading
Jedáleň a kuchyňaKuchyňa

Vytvorte dokonalý jedálenský set, pre elegantný interiér

dizajnovy-jedalensky-stol-jonathon-300-cm-prirodny-dub

Túžite mať moderne a prakticky zariadený jedálenský kút? Vieme, ako na to. Postačí vám vybrať ten pravý jedálensky stôl a skombinovať ho so stoličkami, do ktorých sa každý deň pohodlne usadíte pri raňajkách, obede či večeri.

okrúhly, drevený jedálenský stôl z masívu, kovové nožky
Zaujal vás SIVÝ OKRÚHLY JEDÁLENSKÝ STÔL THUNDER

Dominantný jedálenský stôl z masívu

V niektorých domácnostiach je jedáleň súčasťou kuchyne, niekde obývačky alebo je to samostatná miestnosť.

Tak či onak, bez veľkého stola sa žiadna z nich nezaobíde. Pýtate sa, prečo? Lebo práve okolo neho sa všetko odohráva.

Stavte na praktickosť, dostatočnú veľkosť a oku lahodiaci dojem s jedálenským stolom z masívu. Drevo vám prinesie nielen pocit útulnosti, ale aj nadčasovej kvality. Pocit tepla a intimity si vytvoríte  tmavými odtieňmi dreva.

drevený jedálenský stôl z masívu
Zaujal vás JEDÁLENSKÝ STÔL JONATHON?

Ak potrebujete miestnosť opticky zväčšiť a rozžiariť, stavte na svetlé farby. Nezabúdajte však na správnu údržbu a starostlivosť, ktorú si masív vyžaduje. Chcete predsa čo najdlhšie zachovať jeho prirodzenosť či lesk a dominantný vzhľad.

Dávate prednosť modernému dizajnu s nádychom luxusu a nadčasovým dizajnom?

Siahnite po rozťahovacích, okrúhlych alebo masívnych jedálenských stoloch so zakrivenými líniami. Nielenže upútajú pozornosť, ale zaoblené rohy a výrazné nožičky si obľúbite pre ich praktickosť.

Drevená jedálenská stolička nemôže chýbať

Bez pohodlnej jedálenskej stoličky to nepôjde. Obzvlášť tá pri jedálenskom stole by mala byť komfortná, nikto sa predsa nechce usadiť do nízkej, kývajúcej alebo tvrdej stoličky.

Objavte nadčasovosť a jedinečné dizajny drevených stoličiek do jedálne, ktoré viete ľahko kombinovať so širokou škálou doplnkov.

Či už dávate prednosť jednoduchému alebo okázalejšiemu prevedeniu, nebojte sa tmavých farieb alebo kombinácii bielej s hnedou.

drevená jedálenská stolička
Páči sa vám ŠTÝLOVÁ JEDÁLENSKÁ STOLIČKA ALIOTH?

Pre zachovanie komfortu sú súčasťou stoličiek textilné prvky v podobe sedákov alebo vankúšov, ktoré zaisťujú dostatočný komfort.

Už sa vidíte, ako sedíte za štýlovým jedálenským stolom z masívu a pochutnávate si na výbornom jedle? Pustite sa smelo do plánovania, premysleného výberu a doprajte si poriadnu dávku rodinnej pohody. Nezabúdajte ani na doplnky a dekorácie z dreva, skla alebo kovu, ktoré zútulnia každý jedálenský kút.

continue reading
Kuchyňa

5 šikovných tipov na úložné miesta v kuchyni

modern-stylish-scandinavian-kitchen-interior-with-kitchen-accessories-bright-white-kitc

Kuchyňa patrí medzi medzi obľúbené miestnosti v každej domácnosti. Od rána do večera je v nej čulý ruch. Ako docieliť, aby pôsobila usporiadane a zároveň moderne? S našimi praktickými tipmi to dosiahnete raz-dva. 

Nech je váš dom alebo byt akokoľvek veľký, úložné priestory v kuchyni sa rýchlo zaplnia. Mať nejaké navyše v barovej skrinke alebo komode padne vždy vhod.

Poznáte aj vy tu beznádej, ak potrebujete niečo rýchlo nájsť, ale zrazu to nie je v žiadnej skrinke, zásuvke ani na poličke? Vtedy je čas na dôkladnú inventúru.

drevená komoda do kuchyne
Páči sa vám DIZAJNOVÁ KOMODA SANTUZZA?

Komoda do kuchyne s miestom navyše 

Vytiahnite a prejdite si všetko vybavenie, ktoré je uložené v kuchynskej linke. Veci, ktoré máte vo viacerých prevedeniach alebo ich nepoužívate si odložte bokom a darujte ich niekomu.

Tie, ktoré sú už veľmi opotrebované, nefunkčné alebo rozbité vyhoďte. Buďte naozaj nekompromisní, pretože vaším hlavným cieľom je získať úložný priestor navyše. Uložte si všetko do prehľadných organizérov, sklenených nádob a využiť môžete aj závesné háčiky.

Odporúčame, aby ste si kuchynské potreby rozdelili do skupín podľa typu použitia. Napríklad málo používaný riad, misy, tanierové súpravy, utierky či servítky môžete uložiť do kuchynskej komody.

Užitočný kus nábytku prináša nesmierne bohatý úložný priestor, v ktorom si každá vec nájde svoje miesto. Vrchná odkladacia plocha komody do kuchyne poslúži napríklad na kvety, fotografie a iné doplnky.

Nezabúdajte na to, že na kuchynskú linky nepatria žiadne doklady, pošta ani letáky. Náš tip – vyčleňte si na administratívu samostatný šuplík v kuchynskej komode.

Barová skrinka = doplnok modernej kuchyne 

Vínovým fľašiam a destilátom nájdite miesto v štýlovej barovej skrinke. Zároveň do nej môžete uložiť aj poháre či poháriky na vodu, džús, limonádu, víno, pivo alebo whiskey.
Ak sa rozhodnete pre barovú skrinku so zásuvkami a policami, môžete do nej umiestniť aj drobný riad, ale napríklad aj knihy či časopisy.

dizajnová drevená skrinka
Zaujala vás DIZAJNOVÁ BAROVÁ SKRINKA EISLEY?

 

Nelámte si hlavu ani s jej umiestnením. Barová skrinka sa hodí nielen do kuchyne, ale aj jedálne alebo obývačky.

Naučte sa s našimi tipmi lepšie využívať priestor. Predpokladom pre perfektnú kuchyňu je nepochybne poriadok a dokonalá usporiadanosť.

Každý kus nábytku v nej musí mať svoje čestné miesto a nezabúdajte na to, že čas, ktorý ušetríte pri obtiažnom hľadaní a upratovaní, môžete venovať príprave chutných jedál.

continue reading
Kuchyňa

Jarné upratovanie: Tipy a triky ako upratať kuchyňu rýchlo a efektívne

roommates-cleaning-home-together

Kuchyňa patrí medzi obľúbené miestnosti, od rána do večera je v nej čulý ruch. Vychutnávame si v nej ranné kávy, obedy a večere v kruhu rodiny alebo priateľov. Ako však docieliť, aby pôsobila vždy čisto, upratane a zároveň moderne? S našimi tipmi to dosiahnete raz-dva.

Šikovná a usporiadaná kuchyňa vám umožní lepšie využívať priestor. Každú minútu, ktorú ušetríte pri obtiažnom upratovaní, môžete venovať príprave lahodných jedál.

Čistý drevený jedálenský stôl 

Dominantou každej kuchyne je jedálenský stôl, ktorý denno-denne umývame, utierame alebo leštíme. Stavte na praktickosť, dostatočnú veľkosť a oku lahodiaci dojem s dreveným jedálenským stolom do kuchyne, ktorý je nenáročný na údržbu.

Ak dávate prednosť modernému štýlu s nádychom luxusu a nadčasovým dizajnom, siahnite po rozťahovacích jedálenských stoloch z dreva. Čisté línie so zaoblenými rohmi a nožičkami si obľúbite pre ich praktickosť.

petrolejové jedálenské stoličky
Zaujala vás DIZAJNOVÁ STOLIČKA LANEY PETROLEJOVÝ ZAMAT?

Pohodlná jedálenská stolička

Niet nad pohodlnú a modernú jedálenskú stoličku, ktorú dokážete jednoducho zasunúť k stolu, rýchlo umyť alebo vyčistiť jej poťah. Obzvlášť tie pri jedálenskom stole by mali byť komfortné, nikto sa predsa nechce usadiť do nízkej, kývajúcej a tvrdej drevenej jedálenskej stoličky.

okrúhly jedálenský stôl drevený
Zaujal vás OKRÚHLY JEDÁLENSKÝ STÔL THUNDER?

Objavte nadčasovosť a jedinečné dizajny stoličiek do jedálne, ktoré viete ľahko kombinovať so širokou škálou doplnkov. Či už dávate prednosť modernému alebo drevenému prevedeniu, nebojte sa pestrých farieb a nepoznaných materiálov.

Nezabúdajte ani na trendy, ktoré letia. Pre rok 2023 sú v kurze jednoduché drevené stoličky do jedálne. Ozdobia každý priestor a ako bonus vnesú do nej teplo a harmóniu domova.

continue reading
Jedáleň a kuchyňaKuchyňa

Najlepšie typy stolov pre malé priestory

dizajnovy-jedalensky-stol-aakil-300-cm (1)

Bývate v menšom byte, garsónke alebo v dome, kde miestnosti ponúkajú malo priestoru? Nevadí. Zariaďovanie malého priestoru je nielen výzvou, ale aj poriadnou zábavou. Bez stola sa nezaobíde žiadna izba. Zistite, ako sa stať minimalistami s našimi užitočnými tipmi.

Menej je niekedy viac, nezabúdajte na to. Hoci vás malé miestnosti môžu obmedzovať a nedokážete si ich zariadiť vo veľkom štýle, svetlými farbami a štýlovými doplnkami z nich viete spraviť útulné interiéry.

Najväčším problémom väčšinou býva umiestnenie stola, ktorý potrebujeme pri jedení a posedení s rodinou či priateľmi. Ak nemáte jedáleň, jeho umiestnenie v kuchyni predstavuje základ. A tu často narážame na veľký problém, ktorým býva malá miestnosť.

Stôl do kuchyne pre menšie interiéry 

Stôl do kuchyne by mal byť v prvom rade praktický, dostatočne veľký a, samozrejme, oku lahodiaci so zvyškom miestnosti. Vhodnou voľbou sú okrúhle stoly, ktoré sa dokážu stať stredobodom pozornosti a vďaka svojim kompaktným veľkostiam nezaberú veľa priestoru.

okrúhly antracitový stôl
Páči sa vám OKRÚHLY JEDÁLENSKÝ STÔL MALAIKA?

Ak musíte šetriť priestor čo najviac, rozkladací stôl do kuchyne bude pre vás ten pravý. Ideálny je pre menšie izby a vďaka možnosti zloženia a opätovného rozloženia bude počas návštevy hostí perfektným spoločníkom.

Minimalistický priestor s barovým stolom

Učaroval vám minimalistický štýl? Niet sa čomu čudovať, čisté línie dokážu každú domácnosť poriadne oslobodiť. Pri zariaďovaní bývania myslite aj na barový stôl, ktorý prinesie do domova jednoduchý a moderný vzhľad v jednom.

Zaujal vás BAROVÝ STÔL NADIDA?

Okrem typicky okrúhlych barových stolov v mramorovom alebo drevenom vzhľade, majú svoje čaro aj hranaté z mangového alebo dubového dreva. Siahnuť môžete aj po extravagantnejších kúskoch s kovovou konštrukciu či lesklom prevedení.

Ak patríte medzi tých, ktorých kuchyňa je malá, zrejme si z nej nechcete uberať ďalší priestor. Príjemný priestor si dokážete vytvoriť aj pomocou vhodne rozloženého nábytku a stolom, ktorý nezaberie veľa miesta, ale dokáže interiér dokonale ozvláštniť.

 

continue reading
Jedáleň a kuchyňaKuchyňaObývačky

Návšteva U Našej Zákazníčky III. – Keď Interiéru Vládne Pohoda

Webp.net-resizeimage (6)

Domov je pre každého z nás dôležitým miestom. Počas pandémie koronavírusu sme začali tráviť doma viac času než kedykoľvek predtým. Odrazu už pre nás náš domáci priestor nebol určený len na relaxáciu. Mnohí museli zaradiť pracovné kútiky, ktoré by im pomohli viac sa sústrediť na každodenné pracovné nasadenie. Inšpirácia, ako pracovať s priestorom, bola mimoriadne žiadaná. V našich hlavách sa preto zrodil nápad. Navštívime našich zákazníkov priamo u nich doma a prinesieme vám čerstvú porciu nových nápadov a inšpirácií. Dnes sme sa opäť ocitli na návšteve u našej sympatickej zákazníčky, ktorá dokázala vyčarovať zo svojho domova miesto, kde je možné tráviť svoj voľný i pracovný čas s radosťou.

Obývacia časť u našej zákazníčky, ktorá zvádza k oddychu

Hneď v úvode nás zasiahla pohoda, ktorá dýcha z celého interiéru. Veľkolepá sivá pohovka v kombinácii s masívnou komodou Lorenzo upútajú v obývacej časti hneď na prvý pohľad. Pokoj a pohodlie, ktoré sú prestúpené každým kúskom, priam lákajú k tomu, vyložiť si na chvíľu nohy a relaxovať.

LUXUSNÁ KOMODA LORENZO 160 cm
LUXUSNÁ KOMODA LORENZO 160 cm

Silnou stránkou interiéru je spojenie funkčnej i dizajnovej stránky každého prvku. Taburetka Nara zvádza k pohodlne stráveným chvíľkam a zároveň tvorí dokonale funkčný prvok celého interiéru. Obývacia časť je napokon doplnená dizajnovým regálom Bethany, ktorý skvelo plní úlohu odkladacieho priestoru a zároveň vnáša do obývacej časti zaujímavý podnet svojim tvarom i celkovým prevedení.

DIZAJNOVÁ TABURETKA NARA, TMAVO ZELENÁ
DIZAJNOVÁ TABURETKA NARA, TMAVO ZELENÁ
DIZAJNOVÝ REGÁL BETHANY - SET 2 KUSOV
DIZAJNOVÝ REGÁL BETHANY – SET 2 KUSOV

Pracovný kútik u zákazníčky naplnený produktivitou

Práca doma rozhodne nie je taká jednoduchá, ako sme si pred pandémiou koronavírusu mysleli. Zariadenie pracovného kútika, ktorý vás bude motivovať k plneniu svojich každodenných povinností, je nevyhnutnosťou. Nás nadchol pracovný kútik, ktorý dokázala naša zákazníčka vytvoriť s použitím konzoly Fringe vyrobenej z pravého dubového dreva a stoličky Dominik v odtieni hnedej.

DIZAJNOVÁ KONZOLA FRINGE, 120 CM, DIVÝ DUB a STOLIČKA DOMINIK
DIZAJNOVÁ KONZOLA FRINGE, 120 CM, DIVÝ DUB a STOLIČKA DOMINIK

Celé pracovné zázemie dýcha industriálnym štýlom a zároveň je možné v ňom objaviť naozaj nápaditý kus prírody. Pracovný priestor dokonale zapadol do celého priestoru a s ostatnými kúskami kráča tón v tóne.

Jedálenská sekcia ako stvorená pre spoločné chvíle

Spoločné jedlo sa vždy považovalo za jeden zo základných rituálov. Dnes sa stretávame pri obľúbených delikatesách s priateľmi i rodinou. Vychutnávame si spoločné chvíle a čerpáme novú energiu. Jedálenský stôl Nadida priniesol do interiéru našej zákazníčky nádherný závan tradičného štýlu, ktorý sa odvíja od priestranných tradičných jedálenských stolov. V spojení s dizajnovou stoličkou Brinley vytvárajú celok stvorený pre spoločné trávenie chvíľ pri obľúbenom jedle.

JEDÁLENSKÝ STÔL NADIDA 160 CM DYHOVÉ DOSKY
JEDÁLENSKÝ STÔL NADIDA 160 CM DYHOVÉ DOSKY
JEDÁLENSKÝ STÔL NADIDA 160 CM DYHOVÉ DOSKY
JEDÁLENSKÝ STÔL NADIDA 160 CM DYHOVÉ DOSKY
DIZAJNOVÁ STOLIČKA BRINLEY HNEDÁ KOŽENKA
DIZAJNOVÁ STOLIČKA BRINLEY HNEDÁ KOŽENKA

Interiér našej zákazníčky sme si zamilovali okamžite. Veľmi efektívne zapája všetky prvky, ktoré spolu vytvárajú funkčný dizajn a zároveň estetický zážitok.

Zaujal vás tento článok, tak teda vstúpte do interiéru našich dalších zákazníkov tu.

continue reading
DesignJedáleň a kuchyňaKuchyňa

5 Tém Ako Prípraviť Silvestrovský Večierok U Vás Doma

lets-go-party-message-in-lightbox-royalty-free-image-1574176659

Príprava silvestrovského večierka môže byť stresujúca. Väčšinou nevieme, kde začať. Sme však presvedčení, že najjednoduchší spôsob, ako začať s prípravou večierka, je práve vybrať a pripraviť tému všetkých dekorácií večierka. Chceme vám preto predstaviť päť tematických nápadov na silvestrovské dekorácie, ktoré vám pomôžu pripraviť sa na tohtoročnú silvestrovskú párty. Nechajte sa nimi inšpirovať a zistite, ktorý z týchto tematických nápadov najlepšie vyhovuje vášmu osobnému štýlu.

Vytvorte nečakané prekvapenia
Zdroj: Pom Joy Fun

1. Stavte na klasickú čiernu a zlatú

Nie je nič tradičnejšie ani klasickejšie ako oslava príchodu nového roka v atmosfére čiernej a zlatej farby. Ak chcete, aby aj počas vítania nového roka všetky farby vzájomne ladili, musíte vytvoriť akúsi rovnováhu vo všetkých farebných dekoračných tónoch koncoročnej párty. Príliš veľa čiernej môže nakoniec pôsobiť pochmúrne, zatiaľ čo prebytok zlata môže byť pre vaše oko príliš zdrvujúci. Aby ste sa uistili, či ste dosiahli dokonalú rovnováhu, vyberte jednu farbu, ktorá bude hrať dominantnú úlohu a nechajte druhú farbu, aby len zvýraznila určité prvky.

Stavte na klasickú čiernu a zlatú dekoráciu pre silvestrovský večierok
Zdroj: SMART ARCHITECHTURES

2. Pridajte trochu lesku striebrom

Ak výber zlatej farebnej palety nie je vašou parketou, pouvažujte tento rok nad striebornými odtieňmi. Strieborná je dostatočne silná farba na to, aby pôsobila sama o sebe ako téma alebo k nej môžete pridávať kombinácie iných farieb. Striebornú farbu môžete použiť takmer vo všetkých dekoráciách koncoročného večierka. Nie všetky strieborné farebné prevedenia sú však rovnaké, preto sa ubezpečte, či ste vzájomne skombinovali doplnky, ktoré farebne ladia.

Pridajte trochu lesku striebrom, silvestrovský večierok
Zdroj: Frog Prince Paperie

3. Buďte trendy s ružovo-zlatou

Ružovo-zlatá alebo retro zlatá farba je novinkou tohtoročnej sezóny a spája sa najmä s oslavami, sviatočnými dekoráciami a slávnostným stolovaním. Ak chcete tento rok usporiadať naozajstnú párty, ružovo-zlatá je práve ten spôsob, ako ísť na to. Jednoducho pripravte svoj večierok tak, že nahradíte všetky svoje tradičné silvestrovské dekorácie podobnými verziami v tomto ružovom odtieni a vytvoríte zábavnú a koketnú oslavu, ktorej sa budú určite chcieť už pri pohľade na retro pozvánku všetci zúčastniť.

Buďte trendy s ružovo-zlatou
Zdroj: Pink The Town

4. Silvestrovský večierok nebojte sa priniesť veľa výstrednosti 

Kto hovorí, že silvestrovský večierok musí byť o udržiavaní tradične uznávaných tradícií? Prečo tentoraz nezažiariť v novom roku s výstrednými dekoráciami, alebo aj s nezabudnuteľne rozmarným stolovaním? Ak sa rozhodnete ísť touto cestou, najlepšou voľbou je urobiť nákupy na večierok skôr u malých, nenápadných predajcov ako vo veľkých nákupných hypermarketoch.

Nebojte sa priniesť veľa výstrednosti
Zdroj: SMART ARCHITECHTURES

5. Vytvorte nečakané prekvapenia pomocou námorníckeho štýlu

Ak chcete naozaj zaujať témou, ktorá je nečakaná, ale stále elegantná, popremýšľajte o náhrade svojej obvyklej čiernej silvestrovskej dekorácie za námornícku verziu. S touto tmavomodrou paletou môžete vytvoriť veľmi veľa obľúbených nápadov – od kuchynských námorných skriniek, lampiónov, girlánd až po výrazné stoličky, ktoré môžete skombinovať so zlatou, čím vytvoríte tému večierka, ktorá sa bude určite vymykať zaužívaným tendenciám.

Chcete zaujať a očariť svojich hostí počas vianočnej atmosféry? Prečítajte si rady a tipy ako sa stať perfektným vianočným hostiteľom.

continue reading
Kuchyňa

Ako Správne Upiecť Gaštany V Rúre?

maroni-700267_640

K Vianociam patria gaštany, ako ich však správne upiecť?

Taliansko je najväčším producentom gaštanov v Európe a obzvlášť jeden z najcennejších druhov gaštanov sa pestuje v toskánskom regióne Mugello. Hoci gaštany boli v minulosti známe, ako „jedlo chudobných“ počas zimného sviatočného obdobia patria gaštany ku veľmi lukratívnym pochúťkam.

Gaštany sú v sezóne zhruba od septembra do januára a sú mimoriadne populárne počas sviatkov Vianoc a Nového roka. Ich úžasná nutričná hodnota vzbudzuje v posledných rokoch neuveriteľný záujem.

V talianskom jazyku nájdete pre slovo gaštany dva názvy: castagne (menšie, obyčajnejšie odrody) a marroni (väčšie, cennejšie odrody v tvare srdca).

Každý rok na jeseň najmä tesne pred Vianocami sa na každom námestí v Taliansku objavujú stánky a obchodíky s pečenými gaštanmi a na rohoch ulíc sa predávajú šišky, stánky sú plné pečených pochúťok. Niekedy sa na gaštany strieka červené víno alebo dokonca ešte niečo lepšie – grappa! Ide o pálenku talianskeho pôvodu z vína alebo z matoliny, ktorej obsah alkoholu sa pohybuje medzi 37,5 až 60 %. Festival jedla Sagre, ktorý sa koná v celom Taliansku v októbri, nie je o ničom inom, ako o gaštanoch. Niektorí tvrdia, že najlepší spôsob pečenia gaštanov je na horúcom uhlí, buď v krbe alebo vo vonkajšej pekárni. No ak to však z praktického hľadiska nie je možné, Taliani ich pečú na plynovom sporáku v obyčajnej železnej panvici s perforovaným dnom tak, aby sa plamene gaštanov dotýkali. Pečením gaštanov sa vytvára jemná a mierne sladkú príchuť, čím sa zároveň mení aj ich konzistencia – je mäkšia a podobná zemiakom. Ak nemáte špeciálnu panvicu na pečenie gaštanov alebo plynový horák, nezúfajte. Na pečenie v rúre nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie.

Zdroj: foodabovegold/ Gaštany
Zdroj: foodabovegold

Nasledovný recept vám prezradí, ako si s pečením gaštanov jednoducho poradíte doma aj sami. 

Celková príprava: 20 minút

Pečenie: 15 minút

Množstvo: 1 dávka (2 porcie)

Prísady: 230 g gaštanov (nelúpané, nepražené)

Postup prípravy:

Rúru predhrejte na 220°C.

Pomocou ostrého noža urobte rez v tvare X na okrúhlej strane každého gaštanu, aby ste pri ich zohrievaní zamedzili otvoreniu.

Položte ich na pekáč alebo na plech na pečenie.

Vložte gaštany do rúry a pečte ich, až kým sa koža z rezov neodlupuje a, kým nezmäknú ako orechy (to, ako dlho ich budete piecť záleží od gaštanov, ale minimálne 15 až 20 minút).

Gaštany, Zdroj: thehealthychef
Zdroj: thehealthychef

Vyberte orechy z rúry, zabaľte ich do starého uteráka a silno ich stlačte. Mali by praskať – a nechajte ich niekoľko minút postáť.

Potom gaštany olúpte a môžete ich zjesť! Výborne sa hodia ku fľaši vína. Pečené gaštany si môžete vychutnať samostatne, ako sviatočné zimné občerstvenie alebo v rámci večere, kde sú gaštany zvyčajne súčasťou plniek v moriakoch, alebo inej hydine. Hodia sa aj ku pečenej kapuste, sekanej alebo, aj ako prísada do koláčov, alebo iných dezertov.

Tip na záver: Pri výbere gaštanov hľadajte tie najväčšie, so svetlými škrupinami. Pred pečením nezabudnite vytvoriť rez v gaštanoch v tvare X, aby ste zmiernili tlak počas pečenia. To vám pomôže aj pri lúpaní gaštanov po pražení.

Zdroj: happyfoodstube
Zdroj: happyfoodstube

Ako pripraviť ten najkrajší vianočný jedálenský stôl? Aj váš vianočný stôl môže vyzerať aj z magazínu o bývaní.

continue reading