close
DesignPracovňa

Má vaša kancelária tú správnu rovnováhu?

sweden II

Harmonické prostredie v kancelárii či v pracovni je veľmi dôležité nielen z hľadiska pohody pri práci ale aj z pohľadu pracovného výkonu. Vytvoriť priestor podnecujúci produktivitu a súčasne lahodiaci estetickým nárokom majiteľa však nemusí byť jednoduché. Rovnováha dizajnu a efektivity je to, čo sa budeme snažiť dnes nájsť.

Harmónia farieb v kancelárii

Psychológia farieb jasne naznačuje, že štandardná elegantná kombinácia zemitých farieb, bielej a sivej je v priestoroch modernej kancelárie nedostatočná. Hoci na obchodných partnerov a klientov pôsobí takto dizajnovaná kancelária bezpochyby seriózne, chýba v nej kreativita a prvok stimulujúci k požadovanej aktivite. Doprajte ho svojej kancelárii v podobe jednej dominantnej farby, ktorá sa pokojne môže objavovať len v doplnkoch.

Voľba akcentujúceho odtieňa závisí predovšetkým od toho, čo chcete vo svojej kancelárii dosiahnuť. Červená podnecuje k aktivite, ale ak to preženiete, môže pôsobiť rušivo. Z tohto pohľadu je vhodnejšia oranžová alebo žltá, ktorá stimuluje kreativitu, motiváciu a pozitívnu atmosféru. Veľmi vhodne zapôsobí aj modrá, ktorá nielenže energizuje, ale prináša aj pokoj a harmóniu. Modrá je farba serióznych.

Harmónia priestoru v kancelárii

Rozmiestnenie nábytku v priestore by nemalo byť vecou náhody. Existuje niekoľko základných pravidiel, ktoré slúžia zachovaniu harmónie a vytvoreniu kompozície nenarúšajúcej celistvosť. V zásade platí, že kvôli zachovaniu pohodlia a pocitu bezpečia by pracujúci nemal sedieť chrbtom k dverám a pokiaľ je to možné ani v línii okno – dvere. Dobrú atmosféru a pracovné vzťahy na priateľskej úrovni signalizujú oblé hrany a okrúhly, mäkko pôsobiaci nábytok. Na mieste sú zaoblené krajné hrany stolov, čalúnené stoličky a kreslá, prípadne okrúhle stoly slúžiace pre pracovné stretnutia. Veľmi dôležité je, aby žiaden nábytok nezasahoval do vstupnej časti kancelárie. Rovnako na miestach, kde sa pohybujete si nevytvárajte nijaké bariéry a prekážky.

Harmónia štýlov v kancelárii

Konečne sa dostávame aj k estetickej stránke priestoru, ktorá prostredníctvom zmyslov pôsobí aj na psychickú pohodu a vyrovnanosť pri práci. Zásadné odporúčanie znie: pre vytvorenie dokonalej atmosféry sa držte v jednom štýle. Pre menšie priestory je veľmi obľúbený čistý dizajn v zmysle minimalizmu. Výbornou voľbou je v tomto smere populárny škandinávsky štýl. Dizajnová konzola Sweden v kombinácii s vhodne zvolenou stoličkou a úložnými priestormi v rovnakom dizajne vytvorí aj v malom priestore dojem vzdušnej sviežosti.

Vo väčších kanceláriách a pracovniach si môžete dovoliť experimentovať a staviť aj na masívnejšie a dizajnovo ťažšie kúsky. Masívny písací stôl TIMBER HONEY vytvorí dojem luxusu v každom priestore. Predovšetkým kancelária, v ktorých prijímate hostí a potenciálnych klientov či obchodných partnerov si potrpia na  takýto vznešenejší štýl zariaďovania.

Písací stolík Elegant Honey
Písací stolík Elegant Honey

 

Moderná Kancelária Alebo Domáca Pracovňa? V našom ďalšom článku Vám poradíme ako urobiť ten správny výber.

Tags : kancelária
Miroslava Sabolová

The author Miroslava Sabolová

Leave a Response