close
Upratovanie

10 Spôsobov Ako Uskladniť Vianočné Dekorácie Po Skončení Sviatkov

vianocne ozdoby

Vianočné obdobie je jedným z najzábavnejších a najkrajších ročných období. Stretávame sa s priateľmi a rodinou, spoločne stolujeme, dávame si dary a všetci cítime vo vzduchu akúsi príjemnú atmosféru. Keď však nastane čas zabaliť vianočný stromček, zložiť ozdoby a rozmotať svetlá, môže to byť trochu smutné – a trochu zdrvujúce. Po zaneprázdnených sviatkoch sa pozeráte na veľké množstvo prác, vďaka ktorým sa váš dom vráti do normálu. Našťastie týchto pár trikov, ako uložiť vianočné dekorácie po skončení sviatočného obdobia, vám tieto starosti trošku uľahčia.

Namiesto toho, aby ste veci len tak hádzali späť do škatúľ, použite nasledovné triky. Kľúčom týchto trikov je naučiť sa úhľadne baliť. Tak sa vám žiadne ozdoby nerozbijú a nijaké žiarovky nestratia. Balenie, ktoré šetrí čas aj priestor, sa vďaka naším trikom stane pre vás hračkou.

 Ako Uskladniť Vianočné Dekorácie

Stavte na organizáciuTu sú dva tipy, ktoré vám pomôžu uložiť všetky drobnosti logickým spôsobom. Tým sa stane pre vás príprava dekorácií v budúcom roku jednoducho potešením a zábavou.

  • Keď veci úhľadne a starostlivo zabalíte, pripravte sa na to, že budúci rok bude na prípravy oveľa jednoduchší. Namiesto toho, aby ste veci len tak náhodne hádzali do škatúľ, najprv každú z nich označte (napr. škatuľu s názvom „Obývacia izba“ naplňte všetkými dekoráciami, ktoré používate v obývacej izbe). Môžete tiež umiestniť jednotlivé štítky na položky, ktorých máte viac (napr. „girlanda na luster“ alebo „obal na veniec“). S týmito trikmi nájdete potrebné dekorácie počas budúcich sviatkov veľmi jednoducho a rýchlo.
  • Keď kupujete nové reťazce svetiel, napíšte si poznámku napríklad o tom, kde ste ich kúpili (aby ste vedeli aj napríklad to, kam treba ísť kúpiť náhradné žiarovky). Keď budete chcieť potom po skončení sviatkov káble so svetielkami uskladniť, zabaľte ich do kartónových rúrok vystlaných papierovými utierkami. V pere vyrežte štrbinu, aby sa vám zástrčka neposúvala, ale zostala tak na svojom mieste. To vám umožní úhľadne zabaliť celý kábel a získate tak jednoduchý prístup k informáciám, ktoré ste si napísali. Do stredu trubice môžete vložiť aj náhradné žiarovky.

Recyklovaním znížite odpad

Počas Vianoc sa tvorí veľké množstvo odpadu. Vďaka týmto tipom však môžete odpad využiť vo svoj prospech.

  • Skartujte starý baliaci papier, vrátane náhodných kúskov, ktoré zostali po balení darčekov s netypickým tvarom. Tento zvyšný papier môžete ihneď využiť pri balení krehkých predmetov do škatúľ.
  • Vždy sa snažte, aby všetky vaše ozdoby mali svoj obal. Je to ideálny spôsob, ako ich uložiť, aby sa nerozbili. Ak ste však už všetky obaly na dekorácie povyhadzovali, máte pár možností. Na uloženie menších ozdôb použite nepotrebné kartónové prepravky na vajcia. Väčšie ozdoby môžete uschovať tak, že použijete kartónové obaly z nápojov. Ozdoby uložte tak, aby bola v každom obale jedna ozdoba. Jeden obal bude slúžiť ako spodná časť obalu a druhý obal bude slúžiť ako veko. Plastové prepravné obaly môžu byť rovnako užitočné, ak ich potiahnete troškou zvyšného toaletného papiera.
  • Girlandy a malé vianočné ozdoby uložte do starých nádob na tenisové loptičky.
vianočné dekorácie a uskladnenie
Zdroj: Make Life Lovely

Minimalizujte účinky vlhkosti

Existuje dôvod, prečo vyčleniť pre sviatočné dekorácie dostatok úložného priestoru. Veľkú časť vašich dekorácií tvorí aj vzácny zdedený majetok, či spomienkové predmety alebo aj ručne vyrobené predmety. Tu je niekoľko spôsobov, ako ich chrániť.

  • Skladujete svoje dekorácie v suteréne? Ak áno, nezabudnite ich chrániť pred škodlivými účinkami vlhkosti. Zabaľte ich do plastových nádob, aby boli suché.
  • Vložte domáce ozdoby z potravín (ako napríklad hviezdičky z cestovín) do papierových obalov, aby ste ich udržali v lepšom stave a zabránili ich rozkladu. Všetko uložte do uzatvárateľných plastových dóz, aby ste ich ochránili pred škodcami, ktorí by ich chceli ochutnať.
Zdroj: Pixabay, Vianočný stromček
Zdroj: Pixabay, Vianočný stromček

Vianočné dekorácie – dodajte im sviežosť a voľnosť 

Koľko času venujete zvyšných jedenásť mesiacov v roku prekladaniu ozdôb? Tu je niekoľko tipov, ako uskladniť sviatočné dekorácie, ktoré vám pomôžu uvoľniť aj pár štvorcových metrov.

  • Čerstvé dekorácie – ako girlandy, borovicové šišky alebo lesné plody – dodávajú každému priestoru sviatočnú atmosféru, ale na konci sezóny ich treba bez výčitiek vyhodiť do koša. Nie je predsa vo vašej moci poradiť si s ich zápachom!
  • Už vás nebaví skladať baliaci papier? Na jeho uloženie použite plastové vrecko na odev. Cez vrch prevlečte háčik, aby ste ho mohli ľahko zavesiť a presúvať, ak by náhodou zavadzal.
  • Podobne aj vence si zachovajú lepší tvar, ak budú visieť zvisle a zaberú tak oveľa menej miesta. Stuhu venca uviažte na háčik. V spodnej časti vrecka na odpadky vyrežte otvor a prevlečte háčik, aby ste veniec ochránili pred prachom.
Zdroj: Pixabay, Vianočná dekorácia
Zdroj: Pixabay, Vianočná dekorácia

Prajeme vám veľa šťastia pri odkladaní dekorácií po skončení sviatkov! Dúfame, že tieto tipy, ako uskladniť sviatočné dekorácie, vám uľahčia život a na začiatku každej vianočnej sezóny ušetria veľa času.

V našom dalšom článku sa dočítate ako prakticky a štýlovo zariadiť oddychovú miestnosť.

Tags : balenieupratovanie