close
Design

Ktoré Nápady „Urob Si Sám“ Nás Stoja Viac A Prečo?

diy-projects

Ktoré nápady „urob si sám“ nás stoja viac a prečo?

Vlastníci svojich domácností sa často snažia usporiť čím viac peňazí práve prostredníctvom tzv. nápadov „urob si sám“. Častým výsledkom však je, že viaceré ich „projekty na vlastnú päsť“ často presiahnu ich pevne stanovený rozpočet a v konečnom dôsledku minú viac, ako plánovali. Odpoveď na to, prečo sa naše projekty v konečnom dôsledku predražujú, nájdete v nasledovných riadkoch.

Jedným z najčastejších problémov, ktoré môžu ovplyvniť všetky tieto projekty je reálne nastavenie rozpočtu. Už pred začiatkom samotných prác je veľmi dôležité určiť si primeraný rozpočet a stanoviť si, čo skutočne potrebujete a koľko jednotlivé položky naozaj stoja. Nesprávne stanovený rozpočet sa okrem iného často spája aj s neočakávanými problémami. Súbor najčastejších oblastí, kde problémy prevyšujú hodnotu plánovaných položiek, si môžete pozrieť v nasledovnom zozname, ktorý pri každej oblasti uvádza aj percento, o ktoré sa rozpočet navyšuje.

Nový systém kúrenia, ventilácie a klimatizácie: 54%

Veľkosť vášho domu hrá v stanovení nákladov na zavedenie nového systému kúrenia, ventilácie aj klimatizácie veľmi dôležitú úlohu. Vlastníci domácností často podceňujú to, koľko tepelných jednotiek budú potrebovať na chladenie domácnosti. Práce súvisiace s montovaním potrubia sú ďalšou oblasťou, ktorá môže navýšiť náklady. A zároveň aj spôsob, akým sa bude kúrenie, ventilácia alebo klimatizácia zavádzať nie je vôbec zanedbateľný. Preto by váš rozpočet na zavedenie nového kúrenia, ventilácie a klimatizácie nemal byť založený na tom, koľko za tento systém zaplatil váš kolega z práce alebo člen vašej rodiny.

Zdroj: RYE PLUMBING AND HEATING
Zdroj: RYE PLUMBING AND HEATING

 

Inštalatérske práce v kúpeľni: 52%

Aj pred výmenou sprchy treba byť obozretný. Zatiaľ, čo vy sa chcete zamerať len na zdokonalenie celkového vzhľadu vašej kúpeľne, často to koniec-koncov vyžaduje oveľa viac práce, a teda aj výdavkov. Je to preto, že váš plán zahŕňa iba premiestnenie sprchovacieho odtoku, no to sa často nakoniec prejaví v takej vysokej cene, ako keby ste budovali novú kúpeľňu. Ak je odtok nesprávne nainštalovaný alebo nesprávne tesní, podstupujete riziko uvoľnenia kalových plynov do vášho domu. Keďže ide o veľmi vážne zdravotné riziko, je potrebné myslieť na to, že dokonca aj vtedy, ak presúvate výlevky, čo i len na malú vzdialenosť. Mali by ste si na montáž zadovážiť nové potrubie, lebo inak vám môže voda vážne poškodiť celý pôdorys vašej vysnívanej kúpeľne či WC.

Suterén projekt urob si sám: 52%

Ak premýšľate nad premenou svojho suterénu, musíte si ujasniť cieľ, ktorý má suterénový priestor spĺňať. Ak ide o prestavbu, ktorej cieľom má byť neusporiadaný priestor na vešanie, nejde o nejakú nákladnú záležitosť. No ak sa snažíte vytvoriť zábavnú klubovňu s domácim divadlom, ide už o úplne iný projekt, ktorý bude vyžadovať väčší rozsah prác a rapídne navýši váš rozpočet. Okrem toho viacerí vlastníci domácností neberú do úvahy, že suterén sa bude musieť vykurovať. Elektrické výhrevné teleso určite nie je ideálnym riešením na každodenné použitie. Budete potrebovať dodatočné odvodnenie, vykurovanie podlahy alebo špeciálne vykurovacie zariadenia. Sú alternatívou vykurovania suterénovej podlahy a niekedy vám rozpočet navýši aj výber podlahy. Pretože musí spĺňať funkcie určené pre suterén, a preto nie je vôbec lacnou záležitosťou.

Nové spotrebiče: 51%

Ak plánujete kúpu nových spotrebičov, určite sa vždy vrhnete s oduševnením na najnovšie trendy roka, ktoré vám ponúkajú množstvo inšpirácií. No niekedy tieto najnovšie trendy roka práve pokúšajú majiteľov, aby za spotrebiče minuli oveľa viac, ako by mali, len preto, lebo ich vidia vo výkladoch obchodov.

Ďalší problém môže nastať, ak sa majitelia pokúšajú ušetriť nejaké peniaze nákupom spotrebičov na internete. Ak spotrebiče na mieste nefungujú, je to strata peňazí. Veľmi nápomocné sú rady miestnych predajcov, ktorí spolupracujú s mnohými dodávateľmi. Vedia vám poradiť, ako ušetriť peniaze na doprave aj čase dodania, prípadne ako tovar vymeniť. Okrem toho správny profesionál by mal vedieť poradiť aj s veľkosťou tovaru. Mal by byť ochotný kupujúcim asistovať pri porovnávaní materiálov a funkcií spotrebičov.

Nové spotrebiče, Zdroj: Samsung
Nové spotrebiče, Zdroj: Samsung

Strecha, ako projekt urob si sám: 51%

Keďže je veľmi ťažké odhadnúť, čo sa ukrýva pod vašou strechou, stanoviť presný a nemenný rozpočet je naozaj nemožná úloha. Ak pod strechu preteká voda, môže sa jednať aj o niekoľko desiatok či stoviek štvorcových metrov materiálu, ktoré budú vyžadovať výmenu (drevené laty, izolácia,…). Strechy sa predražujú, ak sa dodatočne navyšuje rozpočet prác súvisiaci s nesprávnym určením rozmerov strechy (nárožia, úžľabia) alebo použitím dodatočného materiálu, ktorý nebol na zozname rozpočtu.

Nielen strešné práce, ale aj ostatné práce patria medzi fenomény, pri ktorých by výber postupu „urob si sám“ bol naozaj kontraproduktívny. Existuje veľa majiteľov, ktorí sa pre realizáciu rekonštrukcie rozhodujú na vlastnú päsť. Veľmi rýchlo si však uvedomia, že nemajú dostatok vedomostí ani potrebných nástrojov a skúseností, aby práce dotiahli do konca.

Strecha ako projekt, Zdroj: Krytina
Strecha ako projekt, Zdroj: Krytina

Nábytok a jeho usporiadanie je viac než len umiestňovanie kusov tam, kde si myslíte, že budú mať najväčší zmysel. Ak sa pozeráte na prázdnu miestnosť, zariaďte si ju spôsobom, ktorý bude aj praktický aj estetický zároveň. Poďme sa spoločne s interiérovými dizajnérmi pozrieť na pár jednoduchých a ľahko aplikovateľných princípov a usporiadajte si nábytok vo vašej domácnosti ako profesionál.

Tags : DIYurob si sám