close
DesignObývačkySpálne

Vzory a Doplnky Do Obývačky Dokážu Zútulniť Váš Domov! Prezradíme Vám ako

media_images_org_file0028177 (1)

Poďme sa spoločne pozrieť na rôzne spôsoby, ako použiť vzory a doplnky a ako priniesť do vašej obývačky viac tepla, dimenzie, zvláštnosti aj práve prostredníctvom vzorov a zároveň tak všetky vaše izby zútulniť.

Zariadiť garsónku alebo malý dvoj-izbový byt je vždy malý hlavolam. Vlastníci takýchto objektov si musia v úlohe architekta nájsť spôsob, ako zlúčiť všetky funkcie do jedného priestoru alebo pár menších priestorov. A druhou náročnou úlohou je zistiť, čo by prispelo k tomu, aby miestnosti pôsobili útulne.

Moderné miestnosti sú často plné jemných povrchov – štruktúry, ktorá môže pôsobiť trošku chladne a čisto. Prelomte chladnosť jemných čistých povrchov pridaním štruktúry či vzoru – či už ide o útulné sedenie alebo o zaujímavú kolekciu.

Dajte šancu vrstvám

Pridajte do vašich neutrálnych spální zaujímavé vzory a doplnky prostredníctvom prešívaných prikrývok, vankúšov a háčkovaných prikrývok na posteľ. Čím viac vzorov, tým lepšie. Efekt vrstvenej štruktúry nielenže prispeje k lepšiemu pocitu vo vašej spálni, ale zútulní aj vaše priestory, ktoré budú pôsobiť teplejšie. Pre ešte väčšiu vzletnosť pridajte priesvitné záclony a plyšový koberček pod nočný stolík.

Dizajnový koberec Jayda 200x120 sivá plsť
Dizajnový koberec Jayda 200×120 sivá plsť – doplnky do obývačky

Vrstvite alebo zdvojnásobte koberce

Vrstvenie kobercov začína byť v poslednej dobe veľmi moderné. Ideálnu kombináciu dosiahnete, ak spárujete neutrálne zafarbený koberec, ktorý má veľa vzorov s tým, ktorý má vzor iba jeden. Triky s kobercami sa hodia pre každého bez ohľadu na rozpočet. Skombinujte viaceré textúry kobercov v jednej miestnosti. Na spodok umiestnite jeden väčší koberec, ktorý doplníte menším kúskom. Vyberte kontrastné materiály a vzory. Väčší kúsok môže byť lacnejší a s nižším vlasom, naopak na neho môžete položiť starožitný kúsok po babičke. Budú spolu pôsobiť jednoznačne dokonale. Ak vrstvíte koberce, nesmiete mať jeden veľký koberec a na to umiestniť skutočne malý koberec. Rozdiel vo veľkosti kobercov by mal byť max 30 cm až 60 cm, nie viac! A predné nohy nábytku by mali byť umiestnené na koberci.  

Vystavte si predmety so štruktúrou ako umenie

Použite každodenné predmety vyrobené zo zaujímavých štruktúrnych materiálov – akými sú zaujímavé struky semienok, tkané koše alebo antické nádoby a ozdobte ich nečakanými spôsobmi. Menšie predmety akými sú sklenené fľaše alebo košíky zhromaždite na jedno miesto ako zbierku – budú pôsobiť objemnejšie.

Predmety ako umenie
Predmety ako umenie – doplnky do obývačky
Predmety ako umenie
Predmety ako umenie -doplnky do obývačky

Použite vzorovanú tapetu

Steny sú jedným z najdôležitejších prvkov v interiéri. V súčasnej dobe sa vraciame k dekorácii stien v podobe fototapiet. No vzorovaná tapeta stále patrí k úžasným spôsobom ako sa vyšantiť v nekonečnom svete vzorov, farieb a materiálov. Pri výbere vzorovanej tapety majte na mysli efekt, ktorý by ste v miestnosti radi vytvorili. Vzorovaná tapeta dokáže opticky zmeniť miestnosť i celý byt, vdýchnuť priestoru čaro či atmosféru. Saténové tapety majú jemnú textúru, kamienková štruktúra a vliesové tapety môžu pomôcť vytvoriť dojem bohatej knižnice, v ktorej sa budete cítiť príjemne. Podobne ako v prípade fototapety pôsobí aj medzi osobou, ktorá vzorovanú tapetu vyberá a samotnou tapetou akási “chémia” – spomienka, sen, niečo osobné, čo ovplyvnilo našu náladu, preto by sme ich mali vyberať opatrne. Výsledkom výberu má byť náš dobrý pocit pri pohľade na stenu. Harmonické farby a vzory dokážu navodiť atmosféru, po akej v interiéri túžime, dokážu vzbudzovať dôveru a bezpečie, vytvárať domov.

Doprajte si kúsok prírody

Použitie prírodných prvkov v sedacej súprave či inej časti nábytku povznesie vašu pochmúrnu náladu a zároveň vám pomôže zmodernizovať priestory, v ktorých sa budete cítiť viac doma.

Úpletová taburetka Lilly 55 cm šedá
Úpletová taburetka Lilly 55 cm šedá doplnky do obývačky

Použite čipky makramé ako doplnok do vašej obývačky

Uzlíkové závesy na stenu vo vás možno budia dojem návratu do 70-tych rokov, no čipky makramé dokážu prostredníctvom vzoru priniesť na váš chladný múr oveľa viac tepla, ako si viete predstaviť. Moderné návrhy makramé sa často kombinujú s tradičnými prírodnými vláknami, motívmi z naplaveného dreva a s materiálmi akými sú kovové vlákna či vlákna z recyklovaných materiálov. Zaveste si čipky makramé za gauč alebo nad posteľ a určite sa vám tak podarí pozdvihnúť zaujímavosť vzorov.

Makramé pierka
makramé pierka – doplnky do obývačky

Už sa aj Vám podarilo zmeniť alebo zútulniť váš priestor pomocou vrstiev, tapety alebo vzorov? Podeľte sa s nami o Vaše skúsenosti v komentároch!

Móda sa neustále vracia nie len v oblečení, ale aj v interiérovom dizajne. Klasické nábytky zažívajú oživenie, ktoré by ste neradi prepásli. Prečítajte si ako využiť vracajúci sa trend lavíc aj vo vašej kuchyni.

Tags : dekoraciedizajnové doplnkykobercetrendy