close
1457722720357

8 faktov, ktoré by ste pri výbere správneho kancelárskeho kresla mali určite vedieť

Denne strávime sedením v priemere okolo sedem a pol hodín. Ak patríte k ľuďom pracujúcim v kancelárii, určite používate kancelárske kreslo. Správne kancelárske kreslo vás zbaví nielen bolesti chrbta, ale dokáže dokonca zvýšiť efektivitu vašej práce. Preto by ste mali pri výbere tohto kusu nábytku venovať čím viac pozornosti nasledovným fenoménom.

1. Opierka rúk na kancelárskom kresle 

Opierky rúk patria medzi fenomény, na ktoré sú ľudia zvyknutí. Niektorí bez nich dokonca nedokážu pracovať, no sú aj takí, ktorí s nimi práve nie sú schopní pracovať. Opierky však nemožno považovať iba za dobrý nápad, ale zo zdravotného hľadiska ich treba vnímať ako pomôcku, ktorá dokáže odbremeniť ramená aj vrchnú časť rúk, čo prispieva k odstráneniu napätia v krku aj krčných stavcoch. Je veľmi podstatné, aby mali opierky nastaviteľnú nielen výšku, ale aj hĺbku, pretože práve táto nastaviteľnosť ich predurčuje na to, aby spĺňali požiadavky rozmerov ich užívateľa. Horizontálne nastavenie opierok rúk má aj praktickú vlastnosť, a zabezpečenie mobilnosti spodnej časti rúk, dlaní a prstov, ako aj účinné uvoľňovanie napätia svalov a šliach na rukách. Opierky rúk by mali byť dlhé aspoň 20 cm a široké 4 cm. Ich ideálna poloha je od 20 do 25 cm nad sedadlom.

Kancelárska stolička Boss Vintage hnedá
Kancelárska stolička Boss Vintage hnedá

2. Zadné operadlo kancelárskeho kresla

Zadné operadlo kancelárskeho kresla by malo poskytovať čím viac opory chrbtovej časti sediaceho v akejkoľvek polohe. V tomto prípade sú veľmi dôležité jednotlivé nastavenia. Zadné operadlo by malo kopírovať prirodzený tvar chrbtice v tvare písmena S. Bederná opierka chrbtice je v spodnej oblasti zakrivená, čím predchádza vzniku bolesti chrbta a znižuje tlak na medzistavcové platničky bedrovej chrbtice.

Kancelárska stolička Froom čierna
Kancelárska stolička Froom čierna

3. Sedadlo kancelárskeho kresla

Sedadlo kancelárskeho kresla by malo byť anatomicky tvarované tak, aby mohol sediaci plne využívať sedaciu časť.

4. Mechanizmus kresla

Synchrónny sedací mechanizmus stimuluje dynamické sedenie. Pri dynamickom sedení by mal mať človek neustály pohyb. Pri takomto sedení sa telo neustále mimovoľne pohybuje, a tak trochu cvičí. Úlohou dynamického sedenia je stimulovať aj metabolické procesy takým spôsobom, aby mali svaly neustály prísun kyslíka. Nastavenie individuálnej hmotnosti tela znamená, že rovnaký efekt sa dá dosiahnuť, či už je užívateľ ťažký alebo ľahký, teda zaručuje pohodlnú oporu v akejkoľvek polohe.

5. Opora krku 

Opora krku je užitočným doplnkom pre zdravé ergonomické sedenie. Funguje ako nadstavba zadného operadla, podporuje oblasť krčných stavcov a uvoľňuje svalovú bolesť ramien aj krku – najmä v prípadoch veľmi preťažených polôh, akou je napríklad poloha počas komunikácie na telefóne. Opora krku by mala obsahovať funkciu, ktorá umožňuje nastaviť výšku kancelárskeho kresla.

Kancelárska stolička Julio

Kancelárska stolička Julio

6. Čalúnenie a materiálový poťah

Čalúnenie a materiálový poťah môžu byť na pohľad nielen atraktívne, ale môžu mať aj termoregulačné a ergonomické vlastnosti kancelárskeho kresla. Ich kvalitu a správny výber možno najlepšie otestovať najmä počas horúcich letných dní. Ak sa poťah lepí na pokožku, nie je ideálnym poťahom. Aby sme dosiahli maximálny komfort pri sedení, každé sedadlo by malo mať taký materiálový poťah, ktorý dokáže absorbovať vlhkosť a teplo.

Tak ako termoregulačné funkcie, aj čalúnenie môže byť v ergonomickej oblasti veľmi užitočné. Penová stena vyplnená vzduchom individuálne reaguje s hmotnosťou tela aj na pohyb, t. j. ak cíti tlak, vzduch sa jemne presmeruje, aby podporil polohu tela, a tým sa zamedzí polohe, ktorá je pre chrbticu nevhodná a podporí sa tak dynamické sedenie.

Kancelárska stolička Jett svetlohnedá

Kancelárska stolička Jett svetlohnedá

7. Funkcia páky

Funkcia páčok je súčasťou kancelárskeho kresla, pomocou ktorej sa dajú nastaviť ergonomické vlastnosti – inými slovami gombíky, páčky a prepínače. Ideálne je, ak sa dajú všetky funkcie páčok kresla ľahko ovládať zo sedu. Páčky by sa mali dať pohodlne ovládať rukou, mali by byť odolné voči šmýkaniu a ich používanie by malo byť intuitívne.

Kancelárska stolička Harry tkanina / biela

Kancelárska stolička Harry tkanina / biela

8. Kvalita kancelárskeho kresla 

Ideálne kancelárske kreslo by malo mať aspoň označenie „GS“. Tieto písmená sú skratkami slovného spojenia „Geprfüfte Sicherheit“, čo znamená „testované z hľadiska bezpečnosti“. Toto označenie užívateľovi garantuje, že spĺňa právne požiadavky na kvalitu výrobku. Inými slovami aj to, že každé kreslo by nemalo opustiť výrobnú halu, kým sa najprv komplexne neotestuje.

Správne rozhodnutie pri výbere kancelárskeho kresla 

Ak si kupujete kancelárske kreslo, je veľa vecí, na ktoré by ste mali myslieť ešte predtým, než spravíte to správne rozhodnutie. Tento krátky sprievodca Vám však počas výberu kresla pomôže rozlíšiť dôležitosť jednotlivých funkcií kancelárskych kresiel.

Moderná kancelária alebo domáca pracovňa? Z veľkej časti ho môžeme dotvoriť aj moderným nábytkom, a keďže sme v poslednej dobe zasypaní návrhmi od šikovných dizajnérov, je z čoho vyberať.  Prečítajte si rady od Estilofiny ako moderne a štýlovo zariadiť pracovňu a domácu kanceláriu.

Tags : kancelárska stoličkakancelárske stolykancelársky nábytoknábytok do kancelárie
Miroslava Sabolová

The author Miroslava Sabolová

Leave a Response