close
Design

Sklenený Nábytok v Interiéroch? Pocit Vzdušnosti a Čistoty

Dizajnový kancelársky stôl Livid

Množstvo moderného nábytku má vo svojej konštrukcii sklo – alebo je kompletne zo skla –  od sklenených konferenčných stolíkov až po sklenené poličky v knižnici. Sklo dodáva moderný vzhľad akémukoľvek nábytku, púta na seba pozornosť, dodáva jedinečný a štýlový nádych každej miestnosti a pocit vzdušnosti a čistoty.

Výhody a nevýhody skla

Hlavnou výhodou skla, ako materiálu je jeho široká variabilnosť. Pomocou neho ľahko rozdelíme kút miestnosti, či ho zväčšíme za pomoci zrkadiel a optického klamu. Nezabúdajte však, že v prípade domácností s malými deťmi nieje vždy vhodné. Ako si povieme, ľahko sa čistí ale takisto ľahko zašpiní, a väčšinou je plné ostrých hrán. Mnoho ľudí si myslí, že sklenený nábytok je príliš krehký a ťažko sa čistí a udržiava. Avšak, dnes to už poväčšine nieje pravda. Dizajnéri aj výrobcovia dbajú na to,  aby boli nielen vkusné, ale aj bezpečné. Takže nebude problém nájsť kvalitný, moderný písací stolík. Kus moderného nábytku so sklenenou konštrukciou sa ľahko udržiava a je často taký pevný ako drevený nábytok, v prípade ak okolo nábytku budú behať malé deti, voľte oblé hrany.

Sklenený kancelársky stôl Phantom
V jednoduchosti je krása! Sklenený kancelársky stôl Phantom

Veľa ľudí znepokojuje práve čistenie, no tieto obavy sú neopodstatnené. Je pravda, že na sklenené povrchy sadá viacej prachu, ale ich čistenie je veľmi rýchle. Na odstránenie prachu a šmúh stačí utrieť vlhkou handričkou a na rozdiel od dreveného nábytku, sklenený nábytok nikdy nepotrebuje leštenie. Pokiaľ chcete, aby čistenie bolo ešte ľahšie, stačí si vybrať sklo s tmavším odtieňom. Prach je menej viditeľný na matnom, sivom alebo mliečnom tvrdenom skle.

Hrubé, tvrdené sklo, ktoré sa používa na výrobu nábytku zabezpečuje jeho stabilitu. Temperované alebo tvrdené sklo sa vyrába tak, že prechádza vysoko-tepelnou úpravou a to mu dodáva odolnosť, ktorú normálne sklo nemá. Tento proces zabezpečuje, že môžete pokojne používať váš sklenený jedálenský stôl a nemusíte sa obávať, že sa po pár mesiacoch rozbije. Ak sa k tomuto priráta aj hrúbka skla, je to naozaj odolný materiál. Okrem toho, ak sa niečo stane, tvrdené sklo je bezpečné – rozbije sa na malé kúsočky, ktoré nie sú vôbec ostré a drží taktiež pokope, aj keď sa nalomí. Tvrdené sklo je teda bezpečné aj keď máte malé deti.

Konferenčný stolík Twig II
Konferenčný stolík Twig II

Celosklenený sedací nábytok

Takýto výber stále zatiaľ zostáva raritou, atypickým riešením interiéru a nedôverou potenciálnych užívateľov. Sklo totiž vo väčšine z nás vzbudzuje dojem krehkosti, chladivosti a jednoduchej rozbiteľnosti. Celosklenený sedací nábytok sa však vyrába z kvalitného, pevného tvrdeného skla, ktoré musí spĺňať prísne bezpečnostné opatrenia. Tvrdené sklo je charakteristické tým, že v prípade rozbitia sa rozpadne na drobné črepy, ktoré užívateľom nijako neublížia.

sklenene kreslo
Návrh dizajnéra Shiro Kuramata, 1976

Bez  zrkadla si azda nevieme predstaviť domov. Zrkadlo však takisto okrem primárneho zámeru skrýva mnoho možností. Vie sa stať moderným dizajnovým doplnkom – či už to je vďaka svojmu tvaru, alebo modernému vzhľadu, prípadne ak je vsadené do luxusného rámu. Ľahko vyriešime za pomoci zrkadla nedostatok svetla v tmavšej miestnosti. Je taktiež bežnou praxou dokázané, že zrkadlo nám pomôže opticky zväčšiť miestnosť.

Sklenený moderný nábytok dáva vášmu domovu moderný nádych, je bezpečný a ľahko sa čistí. Pár kúskov elegantného skleneného nábytku dokáže dodať súčasný a moderný vzhľad a vaša návšteva ani nemusí vedieť, aké jednoduché to všetko vlastne je!