close
ObývačkySpálne

Ako Si Správne Vybrať Pohodlné Čalúnené Kreslo Do Obývačky

12

Skutočný dôvod, prečo hľadáte čalúnené kreslo do obývačky je pohodlie. Áno, záleží na štýle a rozmeroch ale zároveň potrebujete také kreslo, ktoré sa zmestí do Vášho interiéru. Čalúnené kreslá sú často „prvou voľbou“, ktorú využívate na relaxáciu po práci. Pri hľadaní toho správneho kresla zvažujte Vašu výšku, váhu a spôsob sedenia. Aby ste sa cítili pohodlne, kreslo by malo byť perfektne prispôsobené Vašej výške a váhe. Každá časť kresla Vám musí dokonale sedieť.

Luxusné kreslo Chesterfield Vintage II
Luxusné kreslo Chesterfield Vintage II
Luxusné kreslo Chesterfield Vintage
Luxusné kreslo Chesterfield Vintage

Sedadlo čalúneného kresla

Sedadlo kresla je pravdepodobne najkritickejšou črtou, pretože podporuje vašu váhu. Pri výbere kresla, zvážte tieto prvky sedadla:

Prvý pocit: Sedadlo by malo byť pohodlné na sedenie a súčasne by malo ponúknuť pevnú podporu. Ak sa sedadlo príliš prepadáva, bude sa Vám z neho ťažšie vstávať. Ak je príliš tvrdé, môže byť nepohodlné, hoci na ňom budete sedieť iba chvíľu.

Uhol: Vaše stehná by mali byť kolmé na podlahu, ak vaše kolená smerujú hore, alebo dole môže byť sedenie pre vás nepohodlné. Pozrite sa na rozmer sedadla, ktorý je pre vás ten pravý. Väčšina kresiel má výšku 45cm, ale nájdete aj kreslá ktorých sedadlá sú vyššie alebo nižšie, aby zodpovedali tvaru vášho tela.

Hĺbka: Ak ste vyššej postavy, hľadajte kreslo s dostatočnou hĺbkou, ktoré môžete ľahko prispôsobiť dĺžke nôh. Hĺbka sedadla by mala byť taká, aby po úplnom opretí a položení chodidiel plnou plochou na zem zostala medzera medzi časťou nohy pod kolenom a hranou sedadla.

Šírka: sedadlo by malo byť dostatočne široké, aby bol pri sedení z každej strany bezpečný priestor, tzn. aspoň o niekoľko centimetrov širšie, aby ste z neho nespadli.

Dizajnové čalúnené kreslo Charlie - rôzne farby
Dizajnové čalúnené kreslo Charlie – rôzne farby
Dizajnové kreslo Boho - rôzne farby
Dizajnové kreslo Boho – rôzne farby

Operadlo čalúneného kresla

Operadlo kresla môže byť vysoké alebo nízke. Chrbát v dolnej časti je stále opretý o operadlo mu má poskytnúť oporu. Ak chcete kreslo používať na relax a pozeranie televízie, malo by byť operadlo vyššie, aby poskytlo oporu aj krčnej chrbtici. Ak bude slúžiť na rozhovory tak môžete vybrať kreslo s nízkym operadlom. Budete mať tendencie sedieť vzpriamene.

Dizajnové kreslo Aaron pieskové / orech
Dizajnové kreslo Aaron pieskové / orech
Kráľovské kreslo King Luxury Vintage šedá
Kráľovské kreslo King Luxury Vintage šedá

Existujú dva základné typy operadiel: operadlo s tvrdou výplňou, alebo voľnými a pohodlnými vankúšmi. Môžete si vybrať ľubovoľný vzhľad, ktorý sa vám páči, ale ak hľadáte komfort, vankúšiky robia kreslo pohodlnejšie hlavne na leňošenie.

Vankúše pozdĺž chrbta môžu mať niekoľko výhod:

  • ponúka ďalšiu podporu
  • vytvára pohodlie
  • vytvorí dekoratívny vzhľad pomocou ďalšej farby alebo vzoru
Stolička Miracle - rôzne farby
Stolička Miracle – rôzne farby
Luxusné kreslo Queen Vintage hnedá
Luxusné kreslo Queen Vintage hnedá

Opierky rúk na čalúnenom kresle 

Či už si vyberiete kreslo s opierkami alebo nie, je úplne záležitosť osobnej preferencie. Záleží na tom ako dlho v kresle sedíte a aký spôsob sedenia máte najradšej. Možnosť položenia rúk na operadlo umožňuje lepšiu relaxáciu. Opierky sú menej dôležité pretože ich používate len príležitostne, napríklad pri návšteve hostí. Operadlo je dostupné v rôznych štýloch. Môžu byť čalúnené, tvrdé, môžu byť vyrobené z dreva, kovu alebo iného materiálu. Pri testovaní kresla dávajte pozor na to, či vaše ruky prirodzene odpočívajú na operadlách kresla, alebo sa  cítite neprirodzene.

Dizajnové čalúnené kreslo Gilbert - rôzne farby
Dizajnové čalúnené kreslo Gilbert – rôzne farby
Dizajnové kreslo Perfect - rôzne farby
Dizajnové kreslo Perfect – rôzne farby

Kvalita čalúneného kresla

Kvalita konštrukcie určuje nielen životnosť kresla, ale aj jeho úroveň pohodlia. Kvalita ovplyvňuje aj to, ako kreslo vyzerá po dlhšom čase.

Najlepšie rady aké Vám môžeme dať sú nasledovné:

  • kúpte si najkvalitnejšie kreslo do obývačky, ktorú vám umožňuje váš rozpočet
  • skontrolujte si najmä kvalitu rámu, podpery na sedenie a výplne na poduškách
  • nechajte si poradiť od predajcu, ktorý má skúsenosti a pomôže Vám vo výbere práve takého kresla, ktoré hľadáte

Aj keď sa Vám to možno nezdá, výber vhodného kresla do pracovne, spálne alebo do inej izby nie je vždy najjednoduchší. My Vám však môžete pomôcť si vybrať čo najlepšie kreslo, dočítajte sa viac o tom ako si vybrať vhodné pohodlné kreslo.

Potrebujete vedieť o kreslách viac? Chcete sa poradiť o vhodnosti konkrétneho modelu? Napíšte nám!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi 🙂
kreslo do obývačky