close
DesignObývačky

Teplo domova z krbu  

pexels-max-rahubovskiy-6283961

Krb je ikonickým symbolom pohody, tepla a útulnosti v našich domovoch alebo víkendových chatách. Zároveň je zdrojom tepla, ktorý môže výrazne prispieť k úspore energií.  

Rozhodnutie mať krb preto stojí na zváženie, hodí sa nielen do novostavieb, ale aj rekonštruovaných domov alebo chát, v ktorých dochádza k vymurovaniu nového či oprave starého komína.   

Neviete sa rozhodnúť, do akej krbovej vložky investovať? Máme pre vás zopár dôležitých rád, ako správne zvoliť, inštalovať a začleniť krb do domu alebo chaty.  

Krbové vložky na drevo  

Výber krbových vložiek je kľúčovým krokom pri vytváraní krbu, ktorý bude slúžiť nielen ako dekoratívny prvok, ale aj spoľahlivý zdroj tepla. Pri výbere je potrebné brať do úvahy niekoľko dôležitých faktorov. 

V prvom rade je to veľkosť vykurovacieho priestoru. Dôležité je mať jasno v tom, ako veľmi chcete krbovú vložku na drevo využívať. Plánujete vykurovať iba jednu miestnosť alebo má byť príjemne teplo aj v tých vedľajších? Zabúdať netreba ani na prieduchy.  

Krbová vložka BLANKA 14

Za premyslenie stojí aj to, či má krbová vložka na drevo vziať za teplotu v domácnosti plnú zodpovednosť alebo pôjde len o doplnkovú formu vykurovania. 

Krbové vložky sú dostupné v štvorcových alebo obdĺžnikových tvaroch – rohové, obojstranné či dokonca trojstranné. A dvierka? Vyberať môžete z klasických otváracích alebo hore výsuvných, ktoré sa hodia skôr do menších priestorov, neuberajú z priestoru pri manipulácii (čistení) s krbom. 

Efektivita a výkon krbovej vložky 

Vo všeobecnosti platí, že 1 kW výkonu krbovej vložky stačí na vykúrenie 20 m3 priestoru.  

Pri výbere si preto nechajte poradiť odborníkom alebo predajcom. Krbové vložky by mali byť dostatočne výkonné. Skvelým bonusom krbových vložiek je, ak využívajú aj externý prívod vzduchu na spaľovanie, čo oceníte najmä v prípade nízkoenergetických stavieb

Krbové vložky ako dizajnérsky skvost?  

Krb môže byť vynikajúcim prvkom dizajnu obývacej izby, ak ho správne začleníte do celkového konceptu interiéru. Zvoľte materiály a farby pre krbovú vložku a jeho okolie, ktoré sa budú hodiť k zvyšku miestnosti. Drevo, kameň a dlaždice sú často využívané vo výzdobe alebo obklade krbu. 

Rozmýšľajte o optimálnom umiestnení krbu na chate alebo v dome. Môže byť stredobodom, okolo ktorého sa bude točiť nábytok alebo poslúži ako oddelenie medzi rôznymi funkčnými oblasťami obývacej izby. 

Krbová vložka HGB-70

Krbovú vložku môžete obohatiť aj o dekoratívne prvky, ako sú obrazy, sochy a dekorácie, ktoré vytvoria ten správny útulný dojem. 

Krb v dome môže byť nielen príjemným zdrojom tepla, ale aj estetickým prvkom, ktorý dodáva miestnosti osobitý charakter. Dôležité je brať ohľad na bezpečnosť a účinnosť, aby bol nielen krásny, ale hlavne aj funkčný. S týmito radami a inšpiráciami sa môžete pustiť do projektu krbu na chate alebo v dome s istotou a nadšením. 

 

Tags : krb