close
ObývačkySpálne

Tieto rady vám zmenia život. Ako udržiavať čalúnený nábytok, aby vždy vyzeral ako nový?

čalúnená-posteľ-estilofina

Preferencie pri výbere nábytku sa rôznia v závislosti na štýle vášho interiéru či vašich osobných požiadaviek. Niekto má rád drevo, iný zase kožu a niekto sa odváži aj pre menej štandardné prevedenie – čalúnenie. Práve posledný typ nábytku je známy pre svoj jemný lesk, sýtu farbu a najmä eleganciu, ktorú zaručene dodá vášmu bytu, domu či kancelárii. Prítomnosť čalúnenia však znamená aj to, že akékoľvek nežiadané sfarbenie či škvrny sú oveľa viditeľnejšie než na iných typoch nábytku. Akonáhle dopadnú slnečné lúče na vaše čalúnené kreslo alebo čalúnenú posteľ, nedokonalosti jednoducho neviete zakryť. Ako sa teda starať o čalúnený nábytok tak, aby ste predišli týmto nepríjemnostiam? Poradíme vám!

 

Nájdite správne miesto pre vašu čalúnenú posteľ alebo čalúnené kreslo

 

Ak ste sa teda rozhodli pre čalúnenú posteľ alebo čalúnené kreslo, v prvom rade by ste mali zvážiť ich umiestnenie v priestore izby. Mali by ste sa vyhnúť miestu, na ktoré dopadá priame slnečné žiarenie, ktoré môže spôsobiť postupné vyblednutie látky. Nikto predsa nechce, aby sa z krásneho čalúneného kresla vytratila tmavomodrá farba, pre ktorú sme si tento kus nábytku kúpili. Ak je pre vás nevyhnuté, aby čalúnená posteľ alebo čalúnené kreslo predsa len bolo na priamom svetle, potom zvážte dizajnové závesy, ktoré sú v tejto dobe naozaj trendy, alebo napríklad nadčasové žalúzie, cez ktoré na váš čalúnený nábytok nedopadá priame slnečné svetlo.

staroružové čalúnené kreslo estilofina
Informujte sa o cene luxusného čalúneného kresla Ninneta

Pravidelná starostlivosť o čalúnené kreslo alebo čalúnenú posteľ  predĺži ich životnosť

 

Ďalšou výzvou, ktorá sa spája s čalúneným kreslom alebo čalúnenou posteľou, je ich čistenie. Nikto predsa nemá rád fľakatý či špinavý nábytok, hlavne ak máme radi návštevy a rodinné posedenia. Pri takýchto príležitostiach by malo byť všetko tip-top, aby ste sa vy a vaši blízki cítili komfortne. Ako teda môžeme vyčistiť čalúnený nábytok a zároveň ho chrániť pred opotrebovaním?

 

Azda najjednoduchšou voľbou pri čistení čalúneného kresla alebo čalúnenej postele je pravidelné vysávanie. Nebojte sa, nemusíte kupovať drahé a špeciálne nástroje, aby ste váš nábytok vyčistili. Na to môžete jednoducho použiť váš vysávač, ktorý má hlavicu s mäkkou kefkou, aby ste váš čalúnený nábytok nepoškodili.

 

Mydlová voda vás zbaví fľakov na čalúnenej posteli alebo čalúnenom kresle

 

V prípade, že sa vám na čalúnené kreslo alebo čalúnenú posteľ vyleje nejaký nápoj, nezúfajte, máme pre vás riešenie. Miesto, ktoré je mokré okamžite vyčistite čistou a suchou handričkou a nechajte do nej tekutinu vsiaknuť. Ak zistíte, že vám aj napriek tomu ostal na nábytku fľak, potom musíte siahnuť po čistiacom prostriedku, ktorý je na to určený. Na začiatku však môžete siahnuť aj po bežnom mydle a vode. Čistenie vždy vyskúšajte na nejakom skrytom mieste, aby ste sa uistili, že nepoškodíte látku. Zmiešaním mydla a vody vytvoríte penu, ktorá bude na škvrnu pôsobiť. Opäť potom použite čistú mäkkú handričku na dočistenie a nechajte čalúnenie úplne zaschnúť. Akonáhle je vaše čalúnené kreslo alebo čalúnená posteľ suchá, použite malú jemnú kefku, aby ste obnovili povrch čalúnenia v žiadanom smere a aby jemný vlas látky nezostal prilepený k základnej látke.

staroružová čalúnená manželská posteľ
Pozrite si farebné variácie luxusnej dizajnovej čalúnenej postele Anne

Väčšie nečistoty na čalúnenej posteli alebo čalúnenom kresle prenechajte na profesionálov

 

Ak sa stane, že škvrnu jednoducho nie a nie odstrániť, v tom prípade vám odporúčame, aby ste sa poradili s profesionálom. Určite nájdete mnoho firiem, ktoré  sa venujú čisteniu čalúneného nábytku a budú vám nápomocní, poradia, ako škvrnu odstrániť. Musíte sa však pripraviť na to, že zrejme bude nutné vyčistiť celé čalúnené kreslo či čalúnenú posteľ, aby farby týchto kusov nábytku zostali jednotné. Ak sa vám to podarí, budete naozaj spokojní a vaše kreslo či posteľ budú vyzerať ako nové.

 

Čalúnený nábytok je síce náročnejší na údržbu, za to vám však z vášho priestoru vyčarí luxusné a elegantné miesto, do ktorého sa budete radi vracať. Vyberte si čalúnené kreslo alebo čalúnenú posteľ na e-shope Estilofina a presvedčte sa sami. V ponuke máme široký výber farieb, iste si vyberiete takú, ktorá z vašej spálne alebo obývačky vyčarí priestor po akom ste dávno túžili.