close
DesignJedáleň a kuchyňaObývačky

Tipy dizajnérov pre lepšie bývanie! Ako usporiadať nábytok

theme-photos-CGpifH3FjOA-unsplash

Ako usporiadať nábytok?

Usporiadať nábytok a jeho umiestnenie je viac než len ukladanie kusov tam, kde si myslíte, že budú mať najväčší zmysel. Ak sa pozeráte na prázdnu miestnosť, zariaďte si ju spôsobom, ktorý bude aj praktický aj estetický zároveň. Poďme sa spoločne s interiérovými dizajnérmi pozrieť na pár jednoduchých a ľahko aplikovateľných princípov, ktoré naozaj fungujú.

Vyberte si ohniskový bod

Nikdy nepodceňujte silu ohniskového bodu v miestnosti. Zatiaľ čo niekedy rozpoznáte ohnisko prirodzene, ako napríklad dominantné okno, klavír alebo výrazný vstavaný výklenok krbu, niekedy si musíte takéto ohnisko vytvoriť sami napríklad prostredníctvom čiernej techniky či samotného televízora. Po tom, čo ste si akýmkoľvek spôsobom určili v miestnosti ohniskový bod, musíte okolo neho zmysluplne a funkčne usporiadať nábytok.

Dizajnový TV Stolík atraktívny nábytok
Dizajnový TV Thunder 170 cm mango

Netlačte nábytok proti múru

Veľkosť miestnosti vám nadiktuje ako ďaleko môžete postaviť a usporiadať nábytok od stien. Myslite na to, že aj na malom priestore je treba kusy nábytku usporiadaať tak, aby miestnosť trošku dýchala, t.j. približne 30 centimetrov medzi kusmi nábytku aj od stien. O niečo väčší nechajte priestor aj v prípade oblastí, ktoré majú vyššiu prevádzku, akými sú miesta pred umývadlami a spotrebičmi v kuchyni.

Luxusný regál Elegant 180 cm, Sheesham
Luxusný regál Elegant 180 cm, Sheesham

Vytvorte si komunikačné oblasti

Ľudia by mali mať vždy priestor, kde sa môžu prirodzene bez akýchkoľvek bariér porozprávať bez toho, aby museli zvyšovať svoj hlas alebo naťahovať svoje uši. Ide najmä o umiestnenie gaučov a kresiel okolo konferenčného stolíka. Pravidlom je, že čím je väčší, tým lepšie. Veľký konferenčný stolík v strede miestnosti na sedenie je estetický a zároveň aj funkčný. Ak je miestnosť príliš veľká, vytvorte komunikačných oblastí viac.

Dizajnová rohová sedačka Adan - ako usporiadať nábytok
Dizajnová rohová sedačka Adan hrdzavohnedý zamat

Nájdite pri usporiadaní nábytku rovnováhu

Rovnováha je pri návrhu veľmi dôležitá. Treba zvážiť veľkosť aj umiestnenie rôznych kúskov, ako aj rôznorodosť tvarov.

Berte ohľad aj na pohyb 

Ľuďom by pri pohybe nábytok nemal zavadzať. Medzi konferenčným stolíkom a gaučom a medzi kreslami by ste mali vytvoriť cestičku na šírku oboch chodidiel, aby sa ľudia mohli premiestňovať z jedného konca miestnosti na druhý bez akýchkoľvek ťažkostí.

Nechajte vojsť dnu svetlo

Svetlosť patrí k najdôležitejším prvkom miestnosti, no aj napriek tomu je značne často zanedbávaná. Dostaňte do obývačky čo najviac svetla, základom je denné. Ak nemáte veľké francúzske okná, nezúfajte. Pomôže jemná polopriehľadná biela záclona na celú výšku miestnosti, ktorú slnečný svit rozžiari ako veľkoplošné svietidlo. Biela má kúzelnícke schopnosti. Pochopí to každý, kto ňou premaľuje izbu, ktorá mala predtým žltkastý či marhuľový odtieň. Aj strop vyžaduje bielobu, inak miestnosť pôsobí nižšie. Na jednu stenu si však môžete pokojne dopriať aj tmavšiu farbu alebo tapetu.

Umelecké diela v správnej veľkosti

Ak chcete zavesiť na stenu umelecké diela, zrkadlá, či obrazy, musíte ich umiestniť strategicky a v súlade s nábytkom. Nevešajte malú fotografiu nad váš gauč, namiesto toho radšej použite veľký kus, ktorý má približne dve tretiny gauča alebo použite kúsky logicky patriace k sebe. Ak potrebujete na stenu umiestniť naozaj malé umelecké dielo, použite veľký rám s veľkými výraznými motívmi, napríklad kamienkami. Keď zavesíte obrázok nad nábytok, urobte tak približne 12 centimetrov nad ním, aby fungoval vizuálne.

Nástenná dekorácia Randal 75 cm
Nástenná dekorácia Randal 75 cm

Zamerajte sa na funkciu nábytku

Niekedy potrebujete umiestniť predmety, ktoré musia byť ľahko dosiahnuteľné pre akýkoľvek účel, ktorý máte v miestnosti. Chcete napríklad usporiadať kuchynské náradie tak, aby bolo pri varení poruke alebo usporiadať svoje knihy tak, aby boli k dispozícii, keď študujete alebo pracujete vo svojej domácej kancelárii? Zvážte, čo potrebujete a kde, aby ste mohli zodpovedajúcim spôsobom navrhnúť svoj nábytok.

Triangulácia alebo dizajn podľa trojuholníkov

Triangulácia v interiéri sa týka umiestnenia dvoch koncových stolov pozdĺž gauča s maľbou umiestnenou na stene nad ním. Triangulácia je dobrý spôsob, ako dosiahnuť v domácnosti rovnováhu a symetriu. V praxi ide najmä o domy postavené na ústrednom motíve átria, okolo ktorých sa na trojuholníkovom pôdoryse odvíja obytný priestor. Hranica interiéru a exteriéru má rôzne formy a intenzitu otvorenosti. Dôležitejší ako samotná architektonická figúra, je kontakt vnútorného obytného prostredia s exteriérom.

Aj Vám sa už niekedy podarilo zariadiť si izbu a myslieť pritom na niekoľko pár odporúčaných rád? Mysleli ste pri zariaďovaní aj na funkčnosť miestnosti? Podeľte sa o Vaše skúsenosti s nami v komentároch!

 

Málo spíte? Toto všetko sa môže stať pri nedostatku spánku. Naučte sa vybrať správne farby do vašej spálne a vylepšite váš spánok.

 

Tags : Tipy dizajnérovusporiadať nábytok
Miroslava Sabolová

The author Miroslava Sabolová

Leave a Response