close
Záhrada

4 tipy ako sa starať o drevený záhradný stôl

zaharadny-stol-mekhi-teak

Drevený záhradný stôl je obľúbeným klasickým prvkom mnohých záhrad. Vyžaruje z neho elegancia a trvácnosť. Masívny drevený nábytok je naozaj krásnym detailom v záhrade, na druhej strane však vyžaduje dôkladnú a pravidelnú starostlivosť. Drevo je materiál, ktorý pracuje neustále, a tak sa budete o svoj nový drevený stôl starať naozaj hĺbkovo.

Rozhodne sa nemôžete spoľahnúť na to, že by si zachovalo svoju krásu bez pravidelnej a hĺbkovej starostlivosti. Je pravdou, že drevený stôl vydrží naozaj dlho, ale vyžaduje pravidelnú a hĺbkovú starostlivosť. Myslite na to skôr, ako siahnete po drevenom záhradnom stole, v opačnom prípade budete svedkami toho, ako nábytok postupne stráca krásu i vytrvalosť. S našou pomocou však zistíte, ako sa o drevený záhradný nábytok starať a čo všetko je potrebné vziať do úvahy. Krásne záhradné stoly objavíte na našich stránkach tu. 

Záhradný stôl Bouhus

1. Ošetrenie dreveného záhradného stola pred použitím

Mnoho zákazníkov začína olej na drevený záhradný stôl používať až po určitom čase používania. Olej by ste však mali použiť hneď, ako sa k vám záhradný stôl dostane a vy ho rozbalíte na záhrade. Hoci predajca skutočne olej na stôl použil, množstvo drevených záhradných stolov je na sklade dlhý čas, kým sa dostanú k svojmu novému majiteľovi. Preto je dobré túto ochranu obnoviť a nespoliehať sa len na prvotnú ochranu od výrobcu.

2. Čistenie je na prvom mieste

Drevený stôl je potrebné pravidelne čistiť. Prvé čistenie absolvujte hneď po vybalení stola. Pomôže vám to vyčistiť povrch a dôkladne odstrániť všetky prípadné nečistoty, ktoré by sa mohli na ňom nachádzať a brániť laku správne pokryť povrch dreveného stola. Na čistenie je vhodné použiť špeciálne prípravky určené na drevo. Skvelým krokom je tiež použitie vysokotlakového čističa, ktorý skvelo odstraňuje všetky nečistoty. Tento postup rozhodne nemusíte opakovať po každom použití dreveného stola, ale na druhej strane je vhodné venovať drevu pravidelnú pozornosť a čistiť ho presne určenými prípravkami.

Záhradný stôl Slinus

3. Huby a plesne sú nepriateľom dreveného záhradného stola

Každý, kto už vlastnil záhradný drevený nábytok, si vie predstaviť ten nepríjemný pocit, keď sa na krásnom nábytku odrazu zjavia stopy plesne, usadené riasy, lišajníky či drevokazné huby. Nejde len o estetickú stránku, ale i o fakt, že tieto organizmy menia štruktúru dreva a rozkladajú ho. Pri prvých známkach týchto nežiadúcich návštevníkov okamžite ošetrite drevený záhradný stôl prípravkami proti týmto organizmom. Skvelým pomocníkom môže byť i slabý roztok chlóru. K chemikáliám však pristupujte opatrne, aby ste nezničili štruktúru dreveného stola.

4. Pravidelné lakovanie je na mieste

Vrstvu laku je potrebné pravidelne obnovovať. Zamerajte sa na to, že drevený záhradný stôl počas hlavnej sezóny ošetríte lakom minimálne dvakrát. Odborníci sa však zhodujú na tom, že počas hlavnej sezóny je dobré ošetriť stôl lakom aspoň trikrát. Skvelým krokom je tiež ošetrenie stola pred tým, ako ho uskladníte počas zimného obdobia.

Tags : starostlivosť o nábytok

The author adminblog