close
Záhrada

Záhradné sedenie z masívu a 5 najväčších mýtov

zahradna-zostava-verno-003

Záhradné sedenie z masívu je vysnívaným záhradným nábytkom mnohých ľudí. Pôsobí naozaj skvelo, je nestarnúcou klasikou a perfektne sa hodí do každého typu záhrady. Na druhej strane však stojí starostlivosť, ktorá je v mnohých prípadoch odvedená nesprávne, či naopak nedostatočne a záhradné sedenie rozhodne stráca svoju krásu. Prezradíme vám 5 najväčších chýb, ktoré majitelia pri starostlivosti o záhradné sedenie z masívu najčastejšie robia a mali by ste sa im vyvarovať. Objavte výnimočný a krásny záhradný nábytok z našej ponuky.

1. Záhradné sedenie z masívu by sa rozhodne nemalo prikrývať

Mnoho ľudí robí základnú chybu nielen pri skladovaní nábytku, ale i pri jeho bežnom používaní. Ak zrovna nepoužívajú záhradný nábytok, jednoducho ho prikryjú nepremokavou tkaninou. Rovnako to platí i v prípade, že sa záhradné sedenie z masívu chystá na svoj zimný spánok. Tento postup je však rozhodne zlý a vášmu záhradnému nábytku neprospieva. Prečo je to tak?

Vždy, keď prikryjete záhradné sedenie z masívu nepremokavou tkaninou, vytvárate ideálne prostredie pre množenie plesní a húb. Drevo nemôže správne dýchať a pracovať a takmer okamžite na ňom začnú prebiehať hnilobné procesy. Miesto prikrývania sa zamerajte na to, aby bol počas zimy nábytok v dostatočne vetranej miestnosti. Pred dažďom a inými nepriazňami počasia ho počas sezóny ochráni dostatočná povrchová úprava.

Záhradný stôl Rhys

2. Lakovať nestačí len raz

Drevo je vyhľadávaným materiálom, ale medzi jeho nevýhody patrí fakt, že takmer neustále pracuje. Väčšina majiteľov dreveného záhradného sedenia sa domnieva, že lakovanie postačí raz, a to presne pred sezónou. Drevo si však vyžaduje oveľa viac starostlivosti. Prvé lakovanie by ste mali absolvovať hneď po vybalení nábytku od výrobcu. Počas sezóny je potrebné nábytok prelakovať dvakrát a po sezóne, skôr ako sa nábytok uloží na dlhý zimný spánok, je potrebné prelakovať ho opäť. Preto, ak uvažujete nad dreveným záhradným nábytkom, lak by sa mal stať vašim najlepším priateľom.

3. Pri laku sa to však rozhodne nekončí

Mnoho majiteľov sa domnieva, že lak stačí. Drevený záhradný nábytok však vyžaduje oveľa viac. Ak plánujete do neho investovať, pamätajte i na to, že potrebujete účinné prostriedky, ktoré ho udržia krásne po dlhý čas. Medzi ne patria mnohé ošetrujúce prípravky a prípravky zabezpečujúce UV ochranu. V opačnom prípade váš nábytok veľmi rýchlo stratí svoj lesk.

Záhradná jedálenská stolička Lana teak

4. Pomôže i voda so saponátom

Hoci sme predovšetkým zástancami certifikovaných prípravkov na ošetrovanie dreva, na pravidelné čistenie je vhodný i veľmi slabý roztok vody s konvenčne používanými čistiacimi prostriedkami. Odporúčame voliť s čistič s jemným prírodným zložením. S ich pomocou sa jednoducho zbavíte a zabránite ďalšiemu množeniu húb a lišajníkov.

5. Lak nestačí len pretierať

Vždy pred novým lakovaním je potrebné šetrne a opatrne odstrániť starú vrstvu laku. V opačnom prípade nanášate len jednu vrstvu na druhú, a to sa vám veľmi skoro môže vypomstiť v podobe šúpania.

Vybrať záhradné posedenie nie je vždy absolútne jednoduchou úlohou. Často musíme bojovať s kapacitou našej záhrady, dizajnom, ponukou na trhu a v neposlednom rade s našimi predstavami. Snažíme sa vziať do úvahy každý malý detail a napriek tomu nie sme v mnohých prípadoch spokojní s našim výberom.  Prečítajte si ako vybrať záhradný nábytok, aby ste už viac nemuseli ľutovať vašu voľbu.

Tags : záhradné sedenie

The author adminblog