close
Upratovanie

6 tipov ako podporiť duševnú pohodu v domácnosti

luxusne-relaxacne-kreslo-nana-2c-svetlo-ruzove-1

Nachádzame sa v období, kedy doma trávime väčšinu svojho času. S touto situáciou súvisí i narastajúce množstvo otázok, ako si zachovať duševnú pohodu a zdravie. Odkiaľ by sme mali začať, ak nie od organizácie našej domácnosti? V dnešnom článku Vám prinesieme 6 praktických tipov, ktoré Vám ukážu, ako postupovať pri zariaďovaní domácnosti tak, aby ste sa cítili príjemne, pohodlne a najmä zachovali pokoj pre svoju myseľ i telo.

1. Obklopte sa prírodnými materiálmi

Iste ste si všimli, že v prírode sa jednoducho cítime pokojnejšie. Máme možnosť načerpať viac energie, cítime pokoj plynúci zo stromov a každej živej čiastočky. Prečo nevyužiť silu prírody i u nás doma? Zaraďte prírodné materiály, ako je drevo či kameň. Okrem skvelej energie prinesú i nádhernú štruktúru. Rovnako stavte na prírodné materiály v oblasti textilu. Bavlna a vlna patria medzi najobľúbenejšie voľby. Počas bežných dní sa snažte mať závesy odtiahnuté – získate tak maximum prirodzeného svetla, ktoré je nevyhnutné pre správnu duševnú pohodu. Splynutie s prírodou vytvára dokonalú duševnú pohodu.

Konferenčný stolík Santana masív
Konferenčný stolík Santana masív

2. Izbové rastliny sú stávkou na istotu

Náš druhý tip veľmi úzko súvisí s bodom jedna. Prírodu môžete do svojej domácnosti dostať i pomocou izbových rastlín. A viete, aká je ich obrovská výhoda? Mnohé z nich (napríklad lopatkovec, aloe vera, ľalie a ďalšie) pomáhajú odstraňovať z ovzdušia chemické látky, ktoré vznikajú našou bežnou činnosťou alebo sa uvoľňujú z nábytku. Zelená farba izbových rastlín je od počiatkov považovaná za upokojujúcu a navyše Vám starostlivosť o ne môže priniesť novú formu trávenia voľného času.

Dizajnové kreslo Nimbus šedé
Dizajnové kreslo Nimbus šedé

3. Nezanedbajte výber správnych farieb

Nesnažte sa pri zariaďovaní Vašej domácnosti dodržať módne trendy a dbajte predovšetkým na to, aby celkové zariadenie vyhovovalo Vám. Už dávno vieme, že farby nášho okolia nás mimoriadne ovplyvňujú. Svetlé farby pôsobia vzdušne a uvoľnene, sú vhodné predovšetkým pre malé priestory, ktoré pomôžu opticky zväčšiť. Na druhej strane, tmavé farby pôsobia domácky, príjemne a sofistikovane. Voľte farby a odtiene, ktoré Vám pomôžu cítiť sa príjemne a doma. Na škodu nie je ani voľba tapiet, ktoré predstavujú prírodné vzory v príjemných farbách. V mnohých prípadoch módne trendy, s ktorými nie sme stotožnení, majú katastrofálny dopad na našu duševnú pohodu.

4. Správne osvetlenie podporuje duševnú pohodu

Svetlo riadi celý náš denný cyklus a podpisuje sa i na našich náladách. Ak si chcete zlepšiť náladu, stavte na príjemné osvetlenie. Teplé svetlo voľte predovšetkým do obývačky, pretože umožňuje navodiť pocit pohodlia. Naopak studené svetlo nás udržuje v strehu, a preto je vhodným kandidátom predovšetkým do pracovne. Zabudnúť nesmieme ani na sviečky, ktoré pomáhajú rovnako dotvoriť domácu atmosféru a podľa mnohých výskumov skvelo navodzujú pocit uvoľnenia. Zvážiť môžete i voľbu stmievačov, ktoré sú skvelým produktom najmä do spálne, pretože umožňujú zlepšiť kvalitu spánku.

Závesné svietidlo Shadow 100 cm hnedé - duševná pohoda
Závesné svietidlo Shadow 100 cm hnedé

5. Ovály a relax

Hladké línie a ostré hrany sa stali populárnymi prvkami v modernom bytovom dizajne. Je však dokázané, že oválne kúsky nábytku dokážu celé prostredie zmeniť a umožňujú nám cítiť sa príjemne. Nemusíte automaticky investovať do nového zariadenia domácnosti. Skvelú prácu dokáže odviesť i oválne zrkadlo zavesené v kúpeľni alebo malej obývačke, ktorú navyše opticky zväčší. Skvelým kandidátom je i oválny konferenčný alebo nočný stolík. Možností, ako priniesť do svojej domácnosti ovály, je celá rada.

Odkladací stolík Desmond
Odkladací stolík Desmond

6. Neporiadok zakázaný

Často máme vo zvyku zľahčovať neporiadok a nazývať ho organizovaným chaosom. Nie vždy sme však k sebe úprimní a neporiadok je jednoducho v mnohých prípadoch len neporiadok. Snažte sa mu vyhnúť a investujte svoj čas do upratovania. Vedci zistili, že neporiadok nám znemožňuje spracovať informácie a sústrediť sa. Znemožňuje navodenie duševnej pohody. Reorganizácia a upratovanie nám rovnako dáva možnosť skvelej vnútornej očisty. Množstvo zaujímavých kúskov, ktoré Vám pomôžu pri zariaďovaní nájdete na stránkach obchodu s nábytkom, značky Estilofina.

Home office – ako udržiavať duševnú pohodu aj počas práce z domu? 

Tags : duševná pohoda

The author adminblog