close
DesignObývačky

Ako zariadiť garsónku? Máme pre vás 5 tipov.

patrick-perkins-3wylDrjxH-E-unsplash

Dokáže byť garsónka nafukovacia? To zrejme nie, no rozkladacia určite áno! Zariadiť malý priestor môže byť pre niekoho nielen výzvou, ale aj poriadnou zábavou. Záleží od toho, ako k tomu pristúpime.

Všetko, čo sa dá rozložiť a zložiť si v garsónke určite nájde svoje nezastupiteľné miesto. Jedno je však isté! Kompromisy budú v tomto prípade na dennom poriadku. Ako zariadiť garsónku útulne a tak, aby ste sa v nej zároveň cítili vzdušne? Máme pre vás zopár tipov.

smaragdový rozkladací gauč dvojmiestny
Zaujala vás DIZAJNOVÁ ROZKLADACIA SEDAČKA KARLYN

1. Prispôsobte ju na svoj obraz 

Myslite na svoje potreby. Toto nie je úryvok z motivačnej knihy, ale hlavná rada pri zariaďovaní menšieho priestoru. Pokojne si ich napíšte na papier a zoraďte podľa dôležitosti či pridajte ku každej percentuálny podiel. Tento zoznam bude slúžiť ako váš almanach pre zariaďovanie.

Vy najlepšie viete, čo momentálne potrebujete a čo bude o pár rokov, to teraz nie je dôležité. Ak radi bicyklujete, nebojte sa dať bicyklu väčší priestor aj na úkor kuchyne. Ak radi muzicírujete, nie je na tom nič zlé, ak dominanta vašej garsónky bude klavír. Všetko je to o vašich záľubách a preferenciách.

2. Staňte sa minimalistami 

Všeobecne platí, že svetlé farby stien opticky zväčšujú priestor.  Minimalizmus je v súčasnosti v popredí viac, než kedykoľvek predtým. Zbytočne nenakupovať a nepotrebné veci posúvať ďalej je nielen veľmi oslobodzujúce, ale aj ekologické. Ak zvolíte takýto prístup, vaša garsónka bude dýchať zhlboka.

Pamätajte, menej je v tomto prípade vždy viac. Rozkladací gauč so zamatovým poťahom spolu s barovým stolom a malou komodou tak môže vytvoriť srdce garsónky, kde po náročnom dni vypustíte paru a naberiete nové sily. K šťastiu a spokojnosti niekedy stačí naozaj málo.

3. Doprajte si štipku elegancie 

Pri výbere nábytku sa ani v prípade garsónky nemusíte vyhýbať tmavým či “tažším” materiálom, akým je zamat. Zamatový gauč dodá aj menšiemu priestoru štipku exkluzivity a elegancie. Menší barový stôl zase podčiarkne jeho minimalizmus a určitú kompaktnosť. Nebojte sa byť odvážnejšími, pretože ak to dobre premyslíte, výsledok bude stáť za to.

Barový stôl dub a čierny kov
Páči sa vám ŠTÝLOVÝ BAROVÝ STÔL NEAT DUB?

4. Nebojte sa kombinovať

Všeobecne platí, že svetlé farby opticky zväčšujú priestor. Nemusíte však siahať výhradne po bielej. Použiť môžete tiež smotanovú či svetlejšiu sivú a svetlý základ pokojne oživte rôznymi odtieňmi či vzormi. Pri zamatovom gauči a okrúhlom barovom stole krásne vyznie výrazná podlaha, menší vzorovaný koberec či záves.

5. Multifunkčnosť nadovšetko 

Pri zariaďovaní sa vám môže stať, že posteľ zaberie viac priestoru, než by ste chceli. No aj táto situácia sa dá vyriešiť. Jednoducho si ju pripevnite na vyklápaciu stenu. Ušetríte tým množstvo priestoru a vaše pohodlie ostane neporušené.

Zariadiť malú garsónku, aby ste sa v nej necítili stiesnene môže byť náročné, no s trochou predstavivosti vyčarujete miesto, kde sa budete cítiť ako vo vlastnom kráľovstve. Tak teda odvážne do toho!

Miroslava Sabolová

The author Miroslava Sabolová

Leave a Response