close
Jedáleň a kuchyňa

Jedálenské stoličky – čo vedieť pred výberom?

media_images_org_file0029236

Jedálenské stoličky neodmysliteľne patria do každej domácnosti. Príjemný povrch, skvelý dizajn a funkčnosť nielen pri jedle ich predurčujú na kúsok, ktorý jednoducho zakomponujeme do návrhov nového interiéru za každých okolností. Výber jedálenských stoličiek je však úloha, ktorá vie naozaj potrápiť. Nehovoríme len o výbere dizajnu, ktorý ma dokonale zapadnúť do každého interiéru. Rozhodujúce slovo má i pohodlnosť, povrchová úprava a množstvo iných faktorov. Dnes sme pre vás pripravili zoznam otázok, na ktoré by ste mali poznať odpoveď ešte predtým, ako sa pustíte do výberu stoličiek.

Dizajnové kreslo Kiara
Dizajnové kreslo Kiara

Poznáte veľkosť svojej miestnosti? Odvíja sa od nej i veľkosť stoličky

Veľkosť stoličiek je v mnohých prípadoch najviac zanedbávaná pri výbere. V celom procese výberu sa častejšie zameriavame na dizajn ako na veľkosť. Prvým krokom je zmeranie miesta okolo stola a zmeranie celej miestnosti, v ktorej budú stoličky umiestnené. Rátajte s tým, že medzi stoličkami sa budú nachádzať medzery, a preto ich pri výslednom počte stoličiek rozhodne vezmite do úvahy.

Pri rozkladacom stole je potrebné vyriešiť, kam umiestnite zvyšné stoličky vtedy, keď stôl nebude plne rozložený. Do úvahy tiež vezmite fakt, že po odtiahnutí zaberajú stoličky a stravníci viac miesta, ako keď sú stoličky prisunuté k stolu.

Vybrať si podrúčky alebo nie?

V tomto prípade má rozhodujúce slovo niekoľko faktorov. Prvým z nich je priestor. Jedálenské stoličky s podrúčkami zaberajú viac miesta ako stoličky bez nich. Zvoliť ich môžete i v prípade stiesnených priestorov – je častým zvykom umiestniť stoličky s podrúčkami do čela stolu a okolo stolu voliť klasické stoličky.

Stoličky s podrúčkami však majú i jednu nepopierateľnú výhodu, a to najmä pre starších ľudí či ľudí po úraze kolena. Podrúčky pomáhajú pri vstávaní a umožňujú i jednoduchšie posadenie. Rozhodne nie je krokom vedľa zvoliť aspoň dve stoličky s podrúčkami do čela stolu a používať ich podľa potreby pre hostí, ktorým pomôžu pri vstávaní.

Dizajnová stolička Neapol
Dizajnová stolička Neapol

Aký je váš štýl?

Premyslite si, ako má váš jedálenský kút pôsobiť. Dávate prednosť formálnemu či neformálnemu štýlu? Častou voľbou je kúpa jedálenského setu, ktorý je už skombinovaný a zapadne do vášho interiérového štýlu. Kúpa zladeného setu však nie je podmienkou. Vytvoriť ho môžete i vy. Stôl a stoličky nemusia kráčať tón v tóne, bežnou praxou je kombinovať drevený masívny stôl s kontrastnými jedálenskými stoličkami vo farebnom prevedení.

Je komfort na prvom mieste?

Rozhodne áno. Pri používaní jedálenských stoličiek by ste sa nemali cítiť stiesnene či nepohodlne. Komfort a príjemné sedenie hrá pri výbere jednu z najpodstatnejších úloh. Vyskúšajte si typy, po ktorých plánujete siahnuť a sledujte, ako pohodlne sa cítite pri sedení.

Masívny nábytok bol vždy synonymom skvelého prepracovania, kvality a luxusu. Ako voliť masívny nábytok v miestnostiach? Aké sú tipy a triky svetových interiérových dizajnérov? Nechajte sa inšpirovať a naučte sa, ako vybrať krásny masívny nábytok.

Tags : jedálenské stoličky

The author adminblog