close
DesignSvietidlá

Stropné svietidlá ! Rozjasniť tmu, zútulniť domov

Lampa Club biela

Áno, určite si domýšľate správne, budeme sa baviť o svietidlách. Osvetlenie je kľúčom na zabezpečenie toho, aby váš domov vyzeral „v tom najlepšom svetle“. Vďaka správnemu osvetleniu môže váš nábytok vyniknúť, zatiaľ čo zlé osvetlenie spôsobí, že izba bude vyzerať sivo a mdlo. Navyše, osvetlenie miesta, kde budete pracovať alebo tráviť čas s návštevou vás môže nabudiť do života čí výkonu – na druhú stranu, záleží od účelu svietidla –  príliš silné stropné svietidlá v spálni vás môžu udržať hore celú noc, a to aj po ich zhasnutí, keďže vysoká intenzita svetla rozladí váš organizmus a najmä vylučovanie spánkového hormónu. Našťastie, je celkom jednoduché dobre si vybrať.

 

Ako začať so správnym výberom svetiel?

Najdôležitejšia vec, na ktorú sa musíte zamerať je štýl osvetlenia. Stropné svietidlá, nástenné lampy, stolové lampy či luxusné lustre môžu prezentovať vašu izbu rôznymi spôsobmi, no ich kombinovanie zvyčajne býva byť ten najlepší spôsob, ako získať požadovaný efekt.

 

Stropné, závesné svietidlá majú tendenciu osvetliť celú miestnosť, osvetľujú teda všetky kusy nábytku približne rovnako. Závesné svietidlá sú často tým najlepším základom pre osvetlenie danej miestnosti a vďaka stmievaču vám umožnia zvýrazniť ďalšie miesta za použitia iných lámp. Samozrejme, že existujú jedinečné prípady, ktoré sú stredobodom pozornosti samy o sebe – napríklad honosné, luxusné lustre, alebo naopak extravagantný či moderný kúsok, ktorý sa ľahko môže stať stredobodom napríklad obývačky. Dizajnové luxusné závesné svietidlá a lustre sú najčastejšie vyrobené z kovu, skla alebo akrylu.

luxusny luster
Luxusný luster – stedobod každej miestnosti

 

Stolné lampy, okrem toho, že sú dekoratívnym kúskom pre váš stôl, konferenčný stolík, alebo nočný stolík, sú skvelým spôsobom, ako si uľahčiť prácu. Aj malá stolová lampa dokáže poskytnúť dostatok svetla, aby ste mohli dokončiť svoj projekt. Okrem toho sú stolné lampy skvelou voľbou čo sa týka nočného čítania – nie sú príliš jasné ale poskytujú dostatok svetla bez toho, aby zasahovali do spánkového cyklu vášho tela.

Stojanové a nástenné svietidlá majú podobný účel – osvetlenie konkrétnych častí a nastolenie atmosféry bez prílišného zvýšenia jasu v miestnosti.

dozajnova lampa
Stojanová lampa z ozajstného lana – musíte mať!

 

Bez toho to nepôjde!

V neposlednom rade, dbajte aj na správny výber žiarovky. Vždy si overte, akú päticu a maximálny výkon žiarovky môžete inštalovať. Pravdepodobne budete uvažovať nad tromi najrozšírenejšími typmi žiaroviek – halogénové, úsporné alebo LED. Pri halogénových alebo úsporných sa snáď nemôžete pomýliť, avšak správny výber LED žiarovky môže byť problém. Sledujte náš blog a čoskoro sa dozviete viac o tom, ako si správne vybrať LED žiarovku!          

 

Takže nezabúdajte – teplejšie, ale tlmené svetlo je skôr skvelou voľbou do spálne, zatiaľ čo množstvo dekoratívnych lámp je vhodnejšie na osvetlenie obývačky. Nájdite to, čo je pre vás najlepšie a rozsvieťte tmu!

Čo sa stane so starým hotelovým nábytkom? Ďalšie otázky ohľadom hotelového nábytku sa dočítate TU.