close
Obývačky

Ako nájsť pohovke v obývačke správne miesto

rohova-sedacka-chesterfield

Srdcom vašej domácnosti je obývačka a tej zas dominuje pohovka či rohový gauč. Ide o najdôležitejšie kúsky nábytku, ktoré doma máte a to nielen preto, že ich sami využívate k oddychu, ale aj preto, že si ich na vlastnej koži vyskúša každá vaša návšteva.

Ich výber častokrát zaberá hodiny času a testovania, no premýšľate pred kúpou aj nad tým, kde bude ich ideálne miesto?

Umiestnenie gauča a pohovky nie len podľa feng šuej

Správna energia a harmónia sú síce na nezaplatenie, no verte nám, že keď budete pri prechádzaní miestnosťou zakopávať o gauč či stolík, nebudete vôbec šťastní a spokojní.

Pri rozostavení nábytku v obývačke sa riadime niekoľkými pravidlami, vďaka ktorým bude všetko tak, ako má byť. Prvým krokom je zváženie, aký priestor nám naša obývačka ponúka.

hročicová rozkladacia sedačka
Zaujala vás horčicová rozkladacia pohovka Anika ?

Do menších izieb patrí pohovka, do väčších izieb voľte rohový gauč alebo gauč v tvare písmena U. Vaša pohovka či rohový gauč by mali byť umiestnené chrbtom k stene, no medzi stenou a gaučom ponechajte aspoň kúsok voľného priestoru.

Natlačená pohovka na stene nepôsobí na pohľad príjemne a pokiaľ ste domov zvolili veľký rohový gauč, jeho zasunutím úplne k stene priestor zahltíte a vezmete mu sviežosť. To isté platí v prípade, ak vašej obývačke dominujú veľké okná.

Gauč môžete umiestniť aj priamo pred ne, no opäť myslite na dostatočnú vzdialenosť, vďaka ktorej zostane izba presvetlená. Ak sa však pod oknami nachádza kúrenie, môže vaša pohovka alebo gauč brániť teplu rozliehať sa po miestnosti.

sivá rozkladacia sedačka
Zaujala vás sivá rozkladacia pohovka Scarlet?

Neodmysliteľnou súčasťou každého sedenia je konferenčný stolík, bez ktorého sa nezaobídete, pred sedačkou by ste teda mali ponechať dostatok priestoru na jeho umiestnenie.

Nebojte sa kreativity 

Je vaša obývačka spojená s jedálňou a kuchynským kútom? Skúste priestor predeliť práve sedačkou a jej umiestnením do stredu izby.

Opticky tak určite hranicu kuchyne s jedálňou a obývačky. Takéto umiestnenie gauča je síce výzvou, no zároveň aj skutočne moderným a štýlovým riešením interiéru.

sivá rohová sedačka v tvare L
Zaujala vás strieborno sivá rohová sedačka Lena?

Pomocníkom pri zariaďovaní obývačky vám môžu byť aj obyčajný papier a ceruzka, vďaka ktorým získate lepšiu predstavu o výsledku. Ak si však netrúfate, na trhu je množstvo aplikácií, v ktorých si predvolíte pôdorys vašej obývačky a v ktorých môžete vyskúšať rôzne varianty bez toho, aby ste čo i len pohli nábytkom.