close
Obývačky

Textilný alebo zamatový gauč?

file003486774

Žiada si vaša obývačka menší update a gauč je v centre toho, čo prosí o vynovenie? Premyslite si vopred, čo by váš nový gauč mal spĺňať a vyberte ten správny, ktorý ocení nielen vaša rodina, ale aj každá návšteva. Radi vám s tým v dnešnom blogu pomôžeme.

Rohový gauč, rozkladacia pohovka alebo menšia sedačka? 

Ako priestorovo štedrá je vaša obývačka? Aký štýl jej dominuje? Aká farebná kombinácia bude ideálnou voľbou?

Odpovedzte si vopred na tieto základné otázky a výber vám pôjde od ruky. Súčasná ponuka obchodov s nábytkom je skutočne bohatá, do väčšej obývačky voľte rohový gauč, ktorý miestnosť vyplní, do obývačky priestorovo menšej sa zas hodí rozkladacia pohovka, ktorú v prípade potreby jednoducho rozložíte.

 

Modrá, rohová zamatová sedačka
Zaujala vás zamatová rohová sedačka Adan?

Aký materiál sa k vám hodí viac? 

V predajni s nábytkom sa nehanbite a každý gauč si ohmatajte a vyskúšajte, ide predsa o kúsok, ktorý by pre vás mal byť natoľko pohodlný, že sa vám z neho nebude chcieť vstať. Príjemnosť materiálu na dotyk je jedným z ukazovateľov, podľa ktorého by ste sa mali rozhodovať.

Aktuálne veľmi obľúbené sú gauče z textilu a zamatu, ktoré vytláčajú do ústrania v minulosti preferovaný kožený poťah.

Textilné a zamatové látky vynikajú spomedzi ostatných materiálov práve svojou jednoduchou údržbou. Aj keď môže zamatová rozkladacia pohovka vyzerať náročne na starostlivosť, opak je pravdou.

sivý zamatový rozkladací gauč
Zaujal vás sivý, zamatový, rozkladací gauč Bailey?

 

Škvrny z tejto tkaniny čo najskôr po nehode jednoducho vyčistite mokrou handričkou a váš gauč bude opäť vyzerať ako nový. Dôležité je však vyvarovať sa prílišnému treniu látky pri čistení, jednak tým dosiahnete hlbšie nasatie tekutiny do materiálu a zároveň môžete poškodiť farbu látky. Rovnako jednoducho odstránite nečistoty z textilného gauča. Pri oboch materiáloch sa o váš rohový gauč stačí pravidelne starať vysatím prachu a omrviniek.

 

sivý textílny rozkladací gauč
Zaujal vás textilný rozkladací gauč Amadeo?

Pokiaľ preferujete jemnejší materiál, ktorý pôsobí na dotyk hebko a na pohľad luxusne, uprednostnite zamatový gauč. Zamatové gauče sú častokrát mierne extravagantnejšími kúskami, ktoré sa nehodia do každého štýlu obývačky.

Tento typ gauča voľte v prípade, ak miestnosti nedominuje iný výrazný prvok a sedačka tak môže pútať pozornosť, ostatný nábytok a dekorácie ju len jemne dopĺňajú.

Ak však u vás doma kraľuje aj štvornohý miláčik, ktorý by gauč svojimi pazúrikmi ľahko poškodili, stavte skôr na textil, no poraďte sa aj priamo s predajcom – v súčasnosti si viete zakúpiť gauč v prevedení, ktorý hravo zvládne aj vystrájanie zvieratiek.

Textilný poťah rohovej alebo rozkladacej pohovky je odolný, trváci a zapadne do každého štýlu obývačky. Zároveň pri ňom máte istotu, že tak skoro nevyjde z módy.

Výber nového gauča nie je žiadna veda, no viac ako na jeho farbu sa zamerajte na spomínané atribúty. Pokiaľ pri kúpe potrebujete poradiť, neváhajte sa obrátiť aj priamo na nás.