close
Jedáleň a kuchyňaObývačky

4 Tipy Ako Sa Stať Perfektným Vianočným Hostiteľom

roberto-nickson-vsMPj-ie7EM-unsplash

Vianoce pre nás stelesňujú možnosť stráviť čas so svojimi milovanými. Opäť raz máme možnosť pustiť sa do prípravy tradičných receptov a vychutnať si atmosféru, ktorá je pre toto obdobie typická. Tento rok sa Vianoce nesú v oveľa osobitejšom štýle. Uvedomili sme si, akú hodnotu má pre nás rodina i priatelia. Ak sa chystáte tento rok po prvýkrát hostiť vianočnú večeru a stať sa vianočným hostiteľom, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám celú organizáciu zjednodušia. Poďme sa do toho pustiť.

Vianočný hostiteľ a príprava stola, zdroj: Unsplash
Vianočný hostiteľ a príprava stola, zdroj: Unsplash

1. Počet stolovníkov je obmedzený rozmermi stolu a počtom stoličiek

Ak si chcete skutočne užiť vianočnú večeru, mali by ste vedieť, že priestor je dôležitý. Je nepríjemné tlačiť sa spolu s ostatnými hosťami pri malom stole, ktorého rozmery neboli predurčené na stolovanie daného počtu ľudí. Ak bežne jedálenský stôl nepoužívate a vyhovujú vám menšie rozmery, na Vianoce a iné špeciálne príležitosti by ste však uvítali stôl s väčšími rozmermi, stavte na rozkladacie modely, ktoré vedia veľmi šikovne vyhovieť obom vašim túžbam.

Stoličky by sa rovnako mali niesť v jednom tóne. Tu však pravidlá umožňujú jednu výnimku – stoličky na koncoch stola môžu byť odlišné. Veľmi výhodné je voliť napríklad stoličky s rúčkami, ktoré umožňujú jednoduché vstávanie najmä starším hosťom.

Vianočný hostiteľ, zdroj: Unsplash
Vianočný hostiteľ, zdroj: Unsplash

 2. Vianočný hostiteľ musí byť dobrý plánovač 

Plánovanie vianočnej večere sa rozhodne neoplatí podceniť. Začnite už na začiatku zoznamom hostí, ktorým rozošlete pozvánky. Štýlovým trikom je, ak sa pozvánky nesú v rovnakom štýle ako vaša vianočná výzdoba. Odporúčame naplánovať i menu. V tomto prípade je vhodným krokom zistiť, či niektorý z vašich hostí netrpí potravinovou alergiou alebo intoleranciou.

Ak zistíte tento fakt dostatočne skoro, máte možnosť pripraviť iné jedlo alebo alternatívu pre jedného hosťa. Rozhodne sa vyhnete problémom, že si váš hosť nebude môcť dopriať žiadne sviatočné jedlo. A keď sme už pri jedle – neodporúčame vám skúšať nové recepty, ktoré ste si predtým neoverili a nevyladili ich podľa svojich predstáv. Ak plánujete vyskúšať nový recept, vyskúšajte ho skôr ako pred večerou. Máte tak čas vychytať všetky nedostatky a celý postup si vyskúšať na nečisto.

Vianoce, zdroj: Unsplash
Vianoce, zdroj: Unsplash

3. Výzdoba, ktorá zaujme

Vytvorte výzdobu, ktorá má pre vás špeciálnu hodnotu. V závislosti od počtu hostí sa zamerajte na to, či chcete vytvoriť pokojnejšiu atmosféru, alebo naopak priestor pre zábavu. V prípade sviatočného osvetlenia odporúčame voliť predovšetkým sviečky, ktoré navodia správnu atmosféru. Staviť však môžete i na bezpečnejšiu voľbu v podobe drobných svetielok. Neobávajte sa ani prvkov, ktoré vyrobíte vy. Zdobiť môžete napríklad perníkmi.

Súčasťou výzdoby je samozrejme i hudba, ktorá dotvára vianočnú atmosféru. Vhodnou voľbou sú najmä koledy alebo jemná nevtieravá hudba. Stavte na nižšiu hlasitosť, ktorá vytvorí príjemné pozadie a nepreruší konverzáciu.

Vianočné stolovanie
Vianočné stolovanie, zdroj: Upspash

4. Vytvorenie zoznamu obľúbených hier a filmov

Filmy i hry k Vianociam neodmysliteľne patria. Dohodnite sa so svojimi hosťami, že každý z nich vytvorí list obľúbených vianočných hier a filmov. Spoločne môžete objaviť nové i vychutnať si rokmi overenú klasiku.

Ako pripraviť ten najkrajší vianočný jedálenský stôl? Poradíme vám v dalšom článku tu.

 

 

Tags : VianoceVianočný hostiteľ