K Vianociam patria gaštany, ako ich však správne upiecť?
Taliansko je najväčším producentom gaštanov v Európe a obzvlášť jeden z najcennejších druhov gaštanov sa pestuje v toskánskom regióne Mugello. Hoci gaštany boli v minulosti známe, ako „jedlo chudobných“ počas zimného sviatočného obdobia patria gaštany ku veľmi lukratívnym pochúťkam.
Gaštany sú v sezóne zhruba od septembra do januára a sú mimoriadne populárne počas sviatkov Vianoc a Nového roka. Ich úžasná nutričná hodnota vzbudzuje v posledných rokoch neuveriteľný záujem.
V talianskom jazyku nájdete pre slovo gaštany dva názvy: castagne (menšie, obyčajnejšie odrody) a marroni (väčšie, cennejšie odrody v tvare srdca).
Každý rok na jeseň najmä tesne pred Vianocami sa na každom námestí v Taliansku objavujú stánky a obchodíky s pečenými gaštanmi a na rohoch ulíc sa predávajú šišky, stánky sú plné pečených pochúťok. Niekedy sa na gaštany strieka červené víno alebo dokonca ešte niečo lepšie – grappa! Ide o pálenku talianskeho pôvodu z vína alebo z matoliny, ktorej obsah alkoholu sa pohybuje medzi 37,5 až 60 %. Festival jedla Sagre, ktorý sa koná v celom Taliansku v októbri, nie je o ničom inom, ako o gaštanoch. Niektorí tvrdia, že najlepší spôsob pečenia gaštanov je na horúcom uhlí, buď v krbe alebo vo vonkajšej pekárni. No ak to však z praktického hľadiska nie je možné, Taliani ich pečú na plynovom sporáku v obyčajnej železnej panvici s perforovaným dnom tak, aby sa plamene gaštanov dotýkali. Pečením gaštanov sa vytvára jemná a mierne sladkú príchuť, čím sa zároveň mení aj ich konzistencia – je mäkšia a podobná zemiakom. Ak nemáte špeciálnu panvicu na pečenie gaštanov alebo plynový horák, nezúfajte. Na pečenie v rúre nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie.
Nasledovný recept vám prezradí, ako si s pečením gaštanov jednoducho poradíte doma aj sami.
Celková príprava: 20 minút
Pečenie: 15 minút
Množstvo: 1 dávka (2 porcie)
Prísady: 230 g gaštanov (nelúpané, nepražené)
Postup prípravy:
Rúru predhrejte na 220°C.
Pomocou ostrého noža urobte rez v tvare X na okrúhlej strane každého gaštanu, aby ste pri ich zohrievaní zamedzili otvoreniu.
Položte ich na pekáč alebo na plech na pečenie.
Vložte gaštany do rúry a pečte ich, až kým sa koža z rezov neodlupuje a, kým nezmäknú ako orechy (to, ako dlho ich budete piecť záleží od gaštanov, ale minimálne 15 až 20 minút).
Vyberte orechy z rúry, zabaľte ich do starého uteráka a silno ich stlačte. Mali by praskať – a nechajte ich niekoľko minút postáť.
Potom gaštany olúpte a môžete ich zjesť! Výborne sa hodia ku fľaši vína. Pečené gaštany si môžete vychutnať samostatne, ako sviatočné zimné občerstvenie alebo v rámci večere, kde sú gaštany zvyčajne súčasťou plniek v moriakoch, alebo inej hydine. Hodia sa aj ku pečenej kapuste, sekanej alebo, aj ako prísada do koláčov, alebo iných dezertov.
Tip na záver: Pri výbere gaštanov hľadajte tie najväčšie, so svetlými škrupinami. Pred pečením nezabudnite vytvoriť rez v gaštanoch v tvare X, aby ste zmiernili tlak počas pečenia. To vám pomôže aj pri lúpaní gaštanov po pražení.
Ako pripraviť ten najkrajší vianočný jedálenský stôl? Aj váš vianočný stôl môže vyzerať aj z magazínu o bývaní.