close
Kuchyňa

Ako Správne Upiecť Gaštany V Rúre?

maroni-700267_640

K Vianociam patria gaštany, ako ich však správne upiecť?

Taliansko je najväčším producentom gaštanov v Európe a obzvlášť jeden z najcennejších druhov gaštanov sa pestuje v toskánskom regióne Mugello. Hoci gaštany boli v minulosti známe, ako „jedlo chudobných“ počas zimného sviatočného obdobia patria gaštany ku veľmi lukratívnym pochúťkam.

Gaštany sú v sezóne zhruba od septembra do januára a sú mimoriadne populárne počas sviatkov Vianoc a Nového roka. Ich úžasná nutričná hodnota vzbudzuje v posledných rokoch neuveriteľný záujem.

V talianskom jazyku nájdete pre slovo gaštany dva názvy: castagne (menšie, obyčajnejšie odrody) a marroni (väčšie, cennejšie odrody v tvare srdca).

Každý rok na jeseň najmä tesne pred Vianocami sa na každom námestí v Taliansku objavujú stánky a obchodíky s pečenými gaštanmi a na rohoch ulíc sa predávajú šišky, stánky sú plné pečených pochúťok. Niekedy sa na gaštany strieka červené víno alebo dokonca ešte niečo lepšie – grappa! Ide o pálenku talianskeho pôvodu z vína alebo z matoliny, ktorej obsah alkoholu sa pohybuje medzi 37,5 až 60 %. Festival jedla Sagre, ktorý sa koná v celom Taliansku v októbri, nie je o ničom inom, ako o gaštanoch. Niektorí tvrdia, že najlepší spôsob pečenia gaštanov je na horúcom uhlí, buď v krbe alebo vo vonkajšej pekárni. No ak to však z praktického hľadiska nie je možné, Taliani ich pečú na plynovom sporáku v obyčajnej železnej panvici s perforovaným dnom tak, aby sa plamene gaštanov dotýkali. Pečením gaštanov sa vytvára jemná a mierne sladkú príchuť, čím sa zároveň mení aj ich konzistencia – je mäkšia a podobná zemiakom. Ak nemáte špeciálnu panvicu na pečenie gaštanov alebo plynový horák, nezúfajte. Na pečenie v rúre nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie.

Zdroj: foodabovegold/ Gaštany
Zdroj: foodabovegold

Nasledovný recept vám prezradí, ako si s pečením gaštanov jednoducho poradíte doma aj sami. 

Celková príprava: 20 minút

Pečenie: 15 minút

Množstvo: 1 dávka (2 porcie)

Prísady: 230 g gaštanov (nelúpané, nepražené)

Postup prípravy:

Rúru predhrejte na 220°C.

Pomocou ostrého noža urobte rez v tvare X na okrúhlej strane každého gaštanu, aby ste pri ich zohrievaní zamedzili otvoreniu.

Položte ich na pekáč alebo na plech na pečenie.

Vložte gaštany do rúry a pečte ich, až kým sa koža z rezov neodlupuje a, kým nezmäknú ako orechy (to, ako dlho ich budete piecť záleží od gaštanov, ale minimálne 15 až 20 minút).

Gaštany, Zdroj: thehealthychef
Zdroj: thehealthychef

Vyberte orechy z rúry, zabaľte ich do starého uteráka a silno ich stlačte. Mali by praskať – a nechajte ich niekoľko minút postáť.

Potom gaštany olúpte a môžete ich zjesť! Výborne sa hodia ku fľaši vína. Pečené gaštany si môžete vychutnať samostatne, ako sviatočné zimné občerstvenie alebo v rámci večere, kde sú gaštany zvyčajne súčasťou plniek v moriakoch, alebo inej hydine. Hodia sa aj ku pečenej kapuste, sekanej alebo, aj ako prísada do koláčov, alebo iných dezertov.

Tip na záver: Pri výbere gaštanov hľadajte tie najväčšie, so svetlými škrupinami. Pred pečením nezabudnite vytvoriť rez v gaštanoch v tvare X, aby ste zmiernili tlak počas pečenia. To vám pomôže aj pri lúpaní gaštanov po pražení.

Zdroj: happyfoodstube
Zdroj: happyfoodstube

Ako pripraviť ten najkrajší vianočný jedálenský stôl? Aj váš vianočný stôl môže vyzerať aj z magazínu o bývaní.

Tags : gaštanyVianoceVianočný stôl