close
Spálne

Nordic style v spálni. Škandinávsky odkaz naberá na sile

christopher-jolly-GqbU78bdJFM-unsplash

Štýl, ktorý prichádza z krajín mohutných hôr, hlbokých lesov a dychberúcich fjordov. Podmanivé šero, ktoré sa nesie vzdušnými pláňami nenechá žiadnu melancholickú dušu bez emócie. Viete o akom štýle je reč? Tušíte správne. Škandinávsky minimalizmus si podmanil celý svet a prenikol aj do našich spální.

Na dosiahnutie tej pravej severskej atmosféry nepotrebujete dizajnéra, ani žiadne kúzla starého druida. Stačí, ak sa budete držať zopár pravidiel, vďaka ktorým dosiahnete dokonalú harmóniu vo vašej spálni.

Kde začať? 

Začnite rovno od podlahy. Ak máte parkety alebo kvalitnú drevenú podlahu, máte všetko, čo k škandinávskemu základu potrebujete. Ak ju chcete predsa len doplniť nejakým koberčekom, dbajte na to, aby na ňom boli čisté línie či geometrické tvary.

Všetko naviac sa nepočíta a bráni premyslenému minimalizmu. Slabé denné svetlo v Škandinávii zapríčinilo to, že jej obyvatelia mali kvôli jeho nedostatku vo svojich domovoch len to, čo skutočne potrebovali. Postupne sa pre tento osobitý štýl vyvinuli charakteristické rysy.

biela manželská posteľ
Zaujala vás biela  manželská posteľ Sariah?

Ľahkosť a svetlo 

Centrom každej spálne severského strihu je nepochybne masívna drevená posteľ, ktorá je často prekrytá vrstvami teplých plachiet a vankúšov. Zásadným prvkom tohto štýlu je svetlo.

Obrovské presklené okná a steny dávajú veľký priestor prirodzenému osvetleniu, ktoré umocňuje pocit čistoty tým, že sa opiera do bielych stien. Všetko tak pôsobí ľahko a veľmi funkčne.

Aby biela bielou bola 

Dominantnou farbou škandinávskeho štýlu je teda biela. Vkusný toaletný stolík umiestnený vedľa drevenej postele musí pôsobiť nielen elegantne, ale mal by byť taktiež veľmi funkčný.

biely toaletný stolík
Zaujal vás toaletný stolík Sweden?

Svietiť treba, aj keď je všetko odkryté 

Každý severan či severanka by s istotou tvrdili, že v jeho chladnej krajine len denné svetlo nestačí. Často je to takto aj v našich o čosi teplejších končinách.

Spálňa zariadená v nordic štýle je preto zariadená mohutnými, industriálne pôsobiacími lampami, ktoré dokonale presvetľujú izbu. Dávajú tým priestor na to, aby dominantná drevená posteľ krásne vo vzdušnej miestnosti vynikla.

Tags : spálňa