close
Svietidlá

Svietidlo potrebuje zdroj – alebo ako si vybrať správnu žiarovku?

Progress of lighting with candle, tungsten, fluorescent and LED

Svietidlo potrebuje zdroj

Moderné svietidlo je len polovica krásy. Skvelé je vybrať si také svietidlo, ktoré má viacero tienidiel a môžete si vybrať, koľko z nich rozsvietite a akú intenzitu svetla potrebujete.

Klasickej Edisonovej žiarovke v našich domácnostiach definitívne odzvonilo a s rozvíjajúcimi sa technológiami je voľba ideálneho riešenia pre moderný interiér hotovou vedou. Viete, čo je pätica, lumen a CRI? Poznáte dimmable žiarovky? Počuli ste už o teplote svetla? Ak áno, môžete sa zaradiť medzi kompetentných užívateľov, gratulujeme! V opačnom prípade sa nedá svietiť, budete sa musieť dovzdelávať. Ak nerátame klasické vláknové žiarovky, ktoré sa už v súčasnosti nevyrábajú, na trhu sú tri najpredávanejšie technológie – halogénové žiarovky, úsporné kompaktné žiarivky a LED žiarovky.

1.Halogénové žiarovky

Halogénová žiarovka je plnená halogénovým plynom, najčastejšie jódom alebo brómom.

Pracuje na vyšších teplotách ako klasická žiarovka, čo vedie k vyššiemu jasu. V interiéri sa využíva ako zdroj silného bodového svetla. Ďalšími jej výhodami je reálne podanie farieb, dizajn klasickej žiarovky, možnosť stmievania, okamžité rozsvietenie a nízka obstarávacia cena. Svojich priaznivcov si získa aj pre klasicný vzhľad hodiaci sa do luxusných svietidiel retro alebo barokového typu.

Životnosť a energetická úspora sú v porovnaní s ďalšími dvomi technológiami najnižšie. Halogénová žiarovka sa pri svietení zohrieva.

2.Úsporné kompaktné žiarivky

Úspornou kompaktnou žiarivkou sa označuje žiarivková trubica menších – kompaktnejších rozmerov, používaná ako úspornejšia náhrada klasickej žiarovky.

Výhodou žiariviek je väčšia energetická úspora a dlhšia životnosť v porovnaní s halogénovými žiarovkami.

Nevýhodou je vyššia obstarávacia cena. Pomalší nábeh a výrazné skrátenie životnosti v chladnom prostredí a pri opakovanom zapínaní v krátkych časových intervaloch z nej robí outsidera pre chodby, schodištia, pivničné a technické priestory, ale aj toalety a kúpeľne. Dôležité je tiež brať do úvahy ekologickú záťaž, nakoľko žiarivky obsahujú ortuť a predstavujú nebezpečný odpad. Stmievanie je možné len pri typoch označených ako dimmable.

3.LED žiarovky

Skratka LED označuje light-emitting diode alebo svetelnú diódu, ktorá pri prechode elektrického prúdu vyžaruje úzko spektrálne svetlo.

LED žiarovky sa vyznačujú najvyššou energetickou úsporou, veľmi dlhou životnosťou, možnosťou voľby farby a okamžitým nábehom. Pri svietení neprodukujú škodlivé ultrafialové ani infračervené žiarenie (nezohrievajú sa). Sú ekologické a odolné voči nárazu, otrasu a chladu. LED žiarovky sú vhodné do moderných svietidiel.

Nevýhodnou je vysoká obstarávacia cena a možnosť stmievania iba u typov označených ako dimmable.

Ak ste už zvážili všetky výhody a nevýhody jednotlivých technológií a vybrali si tú správnu pre seba, sme na polceste k úspechu. Zostáva len zvoliť ten správny kus, ktorý zapadne do vášho svietidla a splní nároky interiéru. Zvážiť musíte niekoľko zásadných faktorov:

Závit žiarovky

Závit alebo takzvaná pätica je veľmi dôležitý údaj, bez ktorého žiarovku nekúpite, respektíve kúpite, ale nemusí sa vám podariť nainštalovať ju do svietidla. Pred návštevou obchodu alebo eshopu preto vždy zistite, aký závit má vaše svietidlo. V lustroch je najčastejší klasický, veľký závit s označením E27 alebo malý E14. Bodové svietidlá alebo moderné dizajnové lampy majú však často rôzne iné uchytenia.

Správny závit - bez toho to nepôjde.
Správny závit – bez toho to nepôjde.

Veľkosť a tvar žiarovky

Moderné žiarovky sú v mnohých prípadoch väčšie ako klasická Edisonova žiarovka. Ak si nie ste istí, dôkladne si priestor v svietidle premerajte. V prípade, že ste v priestore stavili na skvostný luster, ktorý je jeho dominantou, nerozbite si výsledný dojem nevhodnou žiarovkou. Luxusné lustre typu Kingdom II s odhalenými žiarovkami si pýtajú menej nápadné modely klasických tvarov. Dajte si teda záležať aj na dizajne. Jeho tienidlo tvoria nespočetné jemné kovové reťaze, ktoré sa nádherne trblietajú vďaka svetlu zo 4 žiaroviek.

Luxusný luster Kingdom II
Luxusný luster Kingdom II

Svetelný výkon

Údaje typu 4W LED žiarovka svieti rovnako ako 40W klasická sú len veľmi orientačné a nepresné. Spoľahlivú výpovednú hodnotu toho, koľko svetla žiarovka vyžiari má len údaj nazývaný svetelný tok alebo svetelný výkon. Uvádza sa v lumenoch. Ak napríklad chcete nahradiť 40W Edisonovu žiarovku, mali by ste sa pohybovať niekde okolo 430lm.

Farba svetla

Označuje sa aj ako farebná teplota svetla a udáva, aký odtieň bude mať vyžarované svetlo. Hodnota sa vyjadruje v Kelvinoch (K) – hornoty predávaných žiatoviek sa pohybujú od 2700K do 6500K. Teplejšie odtiene bielej sa farbou blížia ku klasickej žiarovke a využívajú sa v oddychových a relaxačných priestoroch. V bežnom interiéri sú vhodné do obývačky alebo spálne. Studenšie odtiene zvyšujú aktivitu a sú vhodné všade tam, kde je potrebná dobrá viditeľnosť. Voľte ich preto do kuchyne, kúpeľne alebo luxusnej pracovne.

Farbu svetla vyberajte podla umiestnenia svietidla a preferencií.
Farbu svetla vyberajte podla umiestnenia svietidla a preferencií.

Index podania farieb

Môžete ho nájsť hlavne pri LED žiarovkách pod označením CRI (color rendering index). Jeho hodnota naznačuje, nakoľko sa budú zdať farby interiéru pod daným svetlom reálne. Pre interiéry sa odporúčajú žiarovky s hodnotou viac ako 80, väčšina výrobcov však ponúka žiarovky s nižším CRI (bežne okolo 70). Pod svetlom s veľmi nízkym CRI sa budú ľudia javiť neprirodzene a predmety získajú sivastý nádych. V prípade, ak výrobca túto hodnotu neuvádza, je lepšie si priplatiť si za žiarovku od výrobcu ktorý tento parameter uvedie – väčšinou sa jedná o kvalitnejšie výrobky. A určite nechcete, aby vaša moderná lampa a svetlo z nej vyzeralo len kvôli žiarovke zle.

Veľmi dôležitá hodnota - vedeli ste vôbec o nej?
Veľmi dôležitá hodnota – vedeli ste vôbec o nej?

Uhol rozptylu svetla

Je veľmi dôležitý hlavne pri LED žiarovkách a závisí od ich tvaru. Ak chcete miestnosť osvietiť jednou LED žiarovkou v lustri uprostred miestnosti, zvoľte guľovité alebo kukuricovité žiarovky. Aktuálnym trendom je však využívať viac slabších zdrojov svetla, kde môžete použiť aj smerové LED žiarovky.

Ak potrebujete pomoc, radi Vám poradíme, ako správne vybrať LED osvetlenie do vašej domácnosti alebo firmy. Ak chcete vyberať podľa konkrétneho priestoru, vyberte rozčlenenie podľa miestnosti. Ak viete aký typ svietidla chcete ale orientujete sa v ich parametroch, vyberte rozčlenenie podľa typu svietidla.

 

Ak si neviete vybrať vhodné osvetlenie do jedálne, radi Vám poradíme v našom článku nájdete užitočné rady. Napíšte nám.

Tešíme sa na Vaše komentáre k článku.

Tags : lusterosvetleniestolná lampasvietidlážiarovky

The author Miroslava Sabolova