close
Design

Zrkadlá v interiéri: Optické triky pre moderný domov

dizajnove-nastenne-zrkadlo-lanesia-90-cm-zlate

Zrkadlá v interiéri: Optické triky pre moderný domov

Pri vytváraní moderného interiéru existuje mnoho prvkov, ktoré môžu mať významný vplyv na celkový dojem a atmosféru. Jedným z nich je zrkadlo, ktoré má moc dodať každej miestnosti tú pravú iskru. Poradíme vám, ako ho správne umiestniť a presvetliť či opticky zväčšiť miestnosť.

Zrkadlá sú doslova neodmysliteľnou súčasťou každého interiéru, máme ich umiestnené v kúpeľni, predsieni, obývacej izbe či spálni. Nepotrebujeme ho iba k úprave zovňajšku, ale slúžia aj ako skvelá dekorácia. V súčasnosti sú v ponuke rôzne veľkosti, tvary, rámy a štýlové prevedenia, od boho, cez industriálny, rococo až po prírodný s využitím masívneho dreva.

Dizajnové nástenné zrkadlo

Nástenné zrkadlá majú neuveriteľnú schopnosť opticky zväčšiť miestnosť. Ak máte obývaciu izbu alebo jedáleň menších rozmerov, veľké zrkadlo môže vytvoriť ilúziu väčšieho priestoru. Dosiahnete to napríklad umiestnením oproti oknu, intenzita odrazu a vonkajšieho svetla vytvára dokonalé optické zväčšenie.

Trendom roku 2023 sú okrúhle a obdĺžnikové nástenné zrkadlá, ktoré sa krásne vynímajú napríklad nad dizajnovou komodou, sedacou súpravou alebo v predsieni pri vešiakovej stene. Ich tvar je kombinovateľný s rôznymi štýlmi a výhodou je vopred namontované odpruženie, ktoré ich umožňuje pripevniť vertikálne alebo horizontálne na akýkoľvek druh steny. Majte na pamäti aj to, že čím väčšie zrkadlo, tým svetlejší interiér.

Dizajnové nástenné zrkadlo Daiwa 80 cm čierne

Dizajnové nástenné zrkadlo Daiwa 80 cm čierne

Viac nástenných zrkadiel, viac svetla

Nebojte sa experimentovať a hľadať inšpirácie. V prípade, že máte miestnosť s nižším stropom vertikálne umiestnené nástenného zrkadlo na jednej zo stien nielenže oklame oko, ale vytvorí aj dojem, že strop sa dvíha ďalej nahor. Tento trik je veľmi účinný v podkrovných alebo bytových priestoroch.

Jedno zrkadlo je niekedy málo, preto ich môžete umiestniť na jednej stene viac. Či sa už rozhodnete pre sety 3 – 5 nástenných zrkadiel alebo stavíte na svoju kreativitu a rôzne veľkosti či tvary, žiada si to dávku citu. Vyhnite sa tomu, aby to pôsobilo chaoticky alebo doslova preplnene.

Dizajnové nástenné zrkadlo Cason 100 cm zlaté

Dizajnové nástenné zrkadlo Cason 100 cm zlaté

Dokonalý interiér so sedacou súpravou

Kombinácia nástenného zrkadla so sedacou súpravou je malým, no výrazným dizajnovým ťahom, ktorý môže mať veľký efekt.

Pri zariaďovaní venujte preto zvýšenú pozornosť výberu sedačky, ktorá je dominantou obývacej izby. Dôležitý je nielen vzhľad, kvalita materiálov, ale hlavne prevedenie a pocit pohodlnosti pri sedení alebo ležaní.

Rohové, rozkladacie alebo kožené sedacie súpravy? Ponuka je naozaj široká a výber je len a len vo vašich rukách. Berte do úvahy veľkosť miestnosti, využitie a v neposlednom rade aj štýl, ktorým sa chcete uberať. Krok vedľa nespravíte ani vtedy, ak si vyberiete napríklad rozkladaciu rohovú sedaciu súpravu. Jedným razom sa dokáže zmeniť na lôžko pre návštevu a úložný priestor navyše, ktorý sa vždy zíde.

Vytvorte si štýlový interiér a stavte na moderné spojenie nástenného zrkadla so sedacou súpravou. Táto kombinácia nie je len estetická, ale tiež prináša optické triky, ktoré vylepšujú akýkoľvek priestor.

 

Tags : designdizajninterierzrkadlá