close
DesignObývačky

Malá Obývačka? Žiadny Problém, Máme Návod Ako Oklamať Zrak!

mala obyvacka

Mnohé nápady na zariadenie malej, no modernej obývačky krúžia okolo problému, ako oklamať zrak, aby miestnosť vyzerala priestornejšie. Takéto stratégie dokážu premeniť priestor, ktorý pôsobí stiesnene a klaustrofobicky, na taký ktorý pôsobí útulne a esteticky príjemne. Dekorujte spôsobom, ktorý maximalizuje svetlo a priestor, a venujte pozornosť tomu, ako používate farby, mierky a zaťaženie. Môže to zapôsobiť celkom odlišne.

Je zaujímavé skúšať nové veci. Pre malé priestory niekedy nie sú tradičné nápady dekorovania obývačiek tým najlepším riešením. Namiesto použitia žalúzií na okná, využite dlhé, plynulé závesy, pretože pritiahnu pozornosť k vertikálnemu priestoru, čo priestor miestnosti opticky rozširuje.

Vaša obývačka, bez ohľadu na veľkosť, by mala byť schopná slúžiť ako priestor na relax a zábavu. Tu je niekoľko našich obľúbených spôsobov, ako zvýšiť dojem priestrannosti.

 

Dekorujte zrkadlami

Dizajnéri často strategicky umiestňujú v malých priestoroch moderné zrkadlá, aby tak vyvolali dojem, že sú väčšie. Jedným z najbežnejších nápadov týkajúcich sa malých obývacích izieb, je zavesiť veľké zrkadlo doprostred, aby sa vytvorilo ohnisko. K tomu, aby aj luxusné zrkadlo odrážalo svetlo a vytváralo príjemnú atmosféru, zaveste ho za nejaký svetlý zdroj, ako napríklad sviečku či závesnú lampu. Ak je to možné, umiestnite zrkadlo naproti vášmu oknu tak, že bude odrážať výhľad a vytvorí ilúziu ďalšieho okna.

zrkadla v obyvacke
Zrkadlá opticky zvačšia miestnosť

 

Pritiahnite pohľad nahor

Izba má vertikálny, ako aj horizontálny rozmer. Ak má vaša moderná obývačka vysoký strop, vytvorte si maximum priestoru navyše jeho dekoráciou, ktorá pritiahne pohľad nahor. Dizajnové závesy siahajúce od stropu po podlahu sú štýlovým spôsobom, ako to docieliť.

Ďalším nápadom je vyplniť vertikálny priestor drobnými až strednými umeleckými prvkami s modernými motívmi. Táto technika dodá miestnosti dojem, že je väčšia než v skutočnosti, pretože pohľad tak bude blúdiť nad priestor v rovine očí, ktorý môže pôsobiť stiesnene.

obyvacka strop
Zamerajte sa na strop

 

Použite neutrálne farby 

Jedným z najpopulárnejších tipov pre malé luxusné obývačky je použitie neutrálnych farieb na stenách, podlahe, strope a nábytkovom čalúnení. Paleta šedobielej či béžovej rozšíri priestor zdanlivým zatlačením stien do úzadia. Jemné farby majú rovnako schopnosť presvetliť izbu odrážaním svetla. Okrem rozjasnenia priestoru však neutrálna paleta farieb priestoru prepožičiava trvácnu rafinovanosť a vytvára upokojujúce prostredie vašej modernej obývačky.

farby v obyvacke
Neutrálne farby – rozšírte priestor opticky

 

Vyberajte nábytok so vzhľadom „ľahkosti“

Ak nakupujete nábytok, všimnite si jeho vizuálnu váhu. Tento prvok zahŕňa vnímanú ťažkosť objektu na základe jeho veľkosti, farby a prevedenia. Vyberajte kúsky, ktoré vyzerajú ľahko, než tie ťažšie, ktoré na pohľad priestor zužujú.

Pred tmavými, zvoľte bledé farby a vyberte dozajnové kúsky, ktoré majú nôžky a vyhýbajte sa tým, ktoré sú hranaté. Sklenený konferenčný či odkladací stolík zaberie opticky menej miesta než drevený, pretože cez ne môžete vidieť. Akýkoľvek luxusný nábytok, ktorý nebráni vo výhľade, vytvára v priestore dojem väčšej otvorenosti.

konferencny stolik sklo
Nábytok, ktorý prispeje k vzdušnosti priestoru

 

Málo je viac

Zoznam nápadov pre malé obývacie izby by bol nekompletný bez odporúčania vyberať dizajnový nábytok, ktorý nepremôže miestnosť tým, že bude dominovať priestoru. Pohovka s útlymi ramenami a pevne čalúnenou opierkou je vhodnejšia, než tá s mohutnými ramenami a viacerými opernými vankúšmi.

Ak je priestor tesný, mohli by ste sa zaobísť aj úplne bez gauča tak, že si radšej vyberiete kreslo pre dvoch alebo si umiestníte okolo konferenčného stolíka štyri kreslá. Pri výbere kresiel zvažujte tie bez opierok, pretože zaberú menej miesta, ako model s opierkami.

moderny nabytok
Malý, ake moderný nábytok

 

Aké sú vaše najobľúbenejšie tipy pre optické zväčšenie vašej luxusnej či modernej obývačky?

 

 

 

Tags : designobývačkypohovky