close
Záhrada

Drevený nábytok v exteriéri ako sa o neho starať

1446906001875

Grilovacia sezóna je už v plnom prúde a s ňou aj večerné posedenia s priateľmi alebo rodinou. Nenechajte nič na náhodu a zabezpečte si drevený záhradný nábytok podľa svojich predstáv. S ním však prichádza aj otázka starostlivosti, je totiž náročnejší na údržbu v porovnaní s jeho plastovým či kovovým variantom.

No, má jednu veľkú výhodu. Drevený záhradný stôl či drevená lavička na záhradu je investícia do budúcnosti, pretože pri pravidelnom a vhodnom ošetrení bude potešením pre niekoľko generácií. Ako na to? Povieme vám!

Starostlivosť o drevený stôl či drevenú lavičku v exteriéri začína už pri ich používaní

V prvom rade si dávajte pozor na to, ako svoj drevený stôl či drevenú lavičku používate. Snažte sa vyhnúť horúcemu riadu na dreve. Môže na drevenom nábytku zanechať neželané krúžky od tepla. Používajte preto podložky pod poháre alebo pod hrnce. To isté platí aj pri drevenej lavičke. Zakryte ju vhodnou tkaninou, aby sa v prípade rozliatia vína či iného nápoja nezničila.

V prípade, že sa vám podarí zašpiniť drevený stôl alebo drevenú lavičku, musíte ich vyčistiť čo najskôr. Niekedy však len utretie vlhkou handrou nestačí. Neodporúčame vám používať univerzálne čistiace prostriedky, mohli by váš drevený stôl alebo drevenú lavičku poškodiť.

Drevenú lavičku alebo drevený stôl môže poškodiť aj malé množstvo vody

Preto si radšej navlhčite handričku a nakvapkajte na ňu pár kvapiek saponátu na riad. Jemne pretrite znečistené miesto a potom ešte raz pretrite čistou vlhkou a potom suchou handrou. Nikdy sa nespoliehajte na to, že drevený stôl či drevenú lavičku vysuší slnko, pretože voda do dreva vsiakne veľmi rýchlo, no trvá dlhý čas, pokiaľ sa samovoľne, s pomocou slnka odparí.

drevená záhradný lavica estilofina
Pozrite si lepšie záhradnú drevenú lavicu Royce

Nenechávajte váš drevený stôl a drevenú lavičku na tráve

Ak je váš drevený stôl či drevená lavička položená priamo na tráve, dávajte si pozor na to, aby nohy nábytku neboli priamo na zemi. Môžu totiž vsiaknuť vlhkosť a po čase sa vám stane, že začnú hniť. Tu treba dávať obzvlášť pozor na ich starostlivosť, preto ich musíte napenetrovať vhodným, vodeodolným prostriedkom alebo pod ne jednoducho podložte nejaké drievko či inú podložku.

 

záhradný set na sedenie, drevené stoličky a drevený stôl
Páči sa vám náš drevený záhradný stôl so zostavou stoličiek Manhattan?

 

Nezabudnite ani na pravidelnú starostlivosť, najmä po zime, keď váš drevený nábytok bol dlhší čas uložený v garáži alebo v pivnici. Odporúčame vám  natrieť ho olejom alebo voskom, ktorý je priamo určený na drevený stôl či drevenú lavičku.

Je to veľmi jednoduché. Najprv nábytok utrite vlhkou handričkou, aby ste z neho odstránili prach. Nechajte váš drevený stôl alebo drevenú lavičku vyschnúť a v malom množstve naneste olej alebo vosk. Po nasiaknutí môžete váš obľúbený drevený nábytok používať a najmä si ho užívať s vašimi blízkymi priateľmi či rodinou.

záhradná drevená lavica
Zaujala vás záhradná drevená lavica Brenda z teakového dreva?

Ak sa však stane, že so škvrnami si jednoducho nedokážete poradiť, odporúčame vám obrátiť sa na odborníkov. Na trhu je mnoho firiem, ktoré ponúkajú tieto služby a sú vybavené najmodernejšími prostriedkami aj technikou. Oslovte ich, iste vám s problémom pomôžu.

Tags : záhrada
Miroslava Sabolová

The author Miroslava Sabolová

Leave a Response