close
Záhrada

Ratanový nábytok – klasika, ktorá nesklame

hojdacie-kreslo-caitlyn-ratan10

Pri zmienke o záhradnom nábytku sa každému v mysli automaticky vynorí v mysli ratan. Záhradný ratanový nábytok predstavuje legendárnu klasiku, ktorou rozhodne nikdy nič pri navrhovaní nového relaxačného kútu nepokazíte. Ratan vždy oslní svojou krásou, ale na druhej strane vyžaduje i istú dávku starostlivosti. Je vhodnou voľbou pre záhrady, ktoré slúžia na relaxáciu i na reprezentáciu. Podstatným krokom je však vybrať ratanový nábytok, ktorý je odolný a nesklame. Vyberajte vždy kvalitné kúsky. Ako na to? Poradíme Vám!

Ratanové kreslo Erica
Ratanové kreslo Erica

Základom je pevná konštrukcia

Ratanový nábytok sa dnes vyznačuje tým, že je vytvorený z umelých alebo prírodných vlákien. Vlákna však musia na niečom držať a tou podstatnou vecou je konštrukcia. Konštrukcia nábytku je v mnohých prípadoch vytvorená z hliníku alebo nerezovej ocele. Podstatné je, či je konštrukcia dostatočne pevná a odolná voči vplyvom vonkajšieho prostredia. Najväčším postrachom je hrdza. Celá konštrukcia musí byť stabilná. V žiadnom prípade by produkt nemal pôsobiť nestabilne či byť nadmerne ľahký. Myslieť by mali na to najmä rodiny s deťmi, pretože pri nekvalitných a nestabilných kusoch ratanového nábytku môžu deti veľmi jednoducho prísť k úrazu i pri bežnej hre.

Ratan – umelý i prírodný

Prírodný ratanový nábytok je nádherný, má však svoju nevýhodu. O drevo je vždy potrebné sa starať. Nepriaznivo naň vplývajú najmä zmeny počasia. V prípade, že volíte drevený nábytok, pravdepodobne sa nevyhnete pravidelnému lakovaniu a ošetrovaniu. Inak sa Váš záhradný nábytok stane veľmi rýchlo domovom celej rady húb, plesní a lišajníkov. Rovnako stratí svoju prirodzenú krásu a lesk. Drevo vždy vyžaduje oveľa viac starostlivosti a námahy, aby si udržalo svoj krásny a prirodzený vzhľad.

Možnosťou sú i umelé vlákna. Veľmi rozšíreným je materiál s názvom technoratan. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči počasiu a dlhšou životnosťou. Technoratan veľmi dobre odoláva nízkym teplotám i UV žiareniu, ktoré spôsobujú krehnutie a následné poškodenie mnohých materiálov. Vyzerá veľmi dobre a preto je ideálnou možnosťou, ak nechcete voliť prírodný ratan, o ktorý je potrebné sa starať.

Dizajnové ratanové kreslo Remington s podnožkou, ratanový nábytok
Dizajnové ratanové kreslo Remington s podnožkou

Ratanový nábytok potrebuje aj ochranný kryt!

Ochranný kryt je povinnou výbavou každého ratanového nábytku, a to bez ohľadu na  zvolený typ ratanu. Hoci je technoratan pomerne odolný voči podmienkam vonkajšieho prostredia, ochranný kryt je základom výbavy. Prečo je to tak?

Prvým dôvodom je predĺženie životnosti celého nábytku. Ochranný kryt spoľahlivo zamedzí mnohým faktom poškodiť nábytok. Druhým dôvodom (a nemenej dôležitým) je, že ratanový nábytok je celkom náročným kandidátom na čistenie. Ak zamedzíte prístupu dažďa a následne prachu, ušetrili ste si jednu povinnosť navyše. Rozhodne nezanedbajte výber vhodného ochranného krytu pre Váš ratanový nábytok.

Prečo je ratanové sedenie vhodné aj pre vás?

Tags : ratanový nábytokzáhrada

The author adminblog